Dünya Her 1 saatte Facebook'ta 500 kişi ölüyor

Her 1 saatte Facebook'ta 500 kişi ölüyor

Paylaş
Her 1 saatte Facebook'ta 500 kişi ölüyor

2000’li yılların başında hayatımıza giren sosyal medya kültürü, yıllar geçtikçe alışık olmadığımız bir sorunu beraberinde getirdi. Ölenler, yaşayanlar ile aynı sosyal ortamı paylaşmaya devam ediyor

YAŞAMIMIZI ARŞİVLİYOR

Haberin Devamı

Facebook 2004’te kurulduktan sonra kısa sürede sosyal medyayı tekeline aldı. Bu güç onu zamanla ‘kişisel veri tekeline’ de dönüştürdü. Facebook’un aktif kullanıcı sayısı artık 2 milyarın üzerinde. WhatsApp, Instagram gibi rakiplerini de satın alan Facebook, milyarlarca insanın ne düşündüğünden, ne yediğine kadar her türlü veriyi saklıyor.

14 YILDA 60 MİLYON ÖLÜ

Facebook, kullanıcıların bütün yaşamlarını kronolojik olarak depoluyor. Bunun yarattığı tehlike 6 ay önce, gizli verilerin satıldığının ortaya çıkmasıyla daha görünür hâle gelmişti. Facebook’un veri imparatorluğu, bir başka sorunu daha beraberinde getiriyor. Kurulduğu günden beri 60 milyon kullanıcı öldü. Saatte ortalama 500 Facebook kullanıcısı ölüyor.

Haberin Devamı

YAŞAYANLAR AZINLIK OLACAK

30 yıl içinde Facebook’taki ‘ölülerin’ sayısı yaşayanları geçecek. Ancak ölen kişiler genellikle Facebook’taki hesapları ile sosyal yaşamımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Giderek ‘yaşayan ölüler mezarlığı’na dönen Facebook; yas tutma sürecimizden, taziye kültürümüze kadar her şeyi bizim isteğimiz dışında yeniden şekillendiriyor.

YAS TUTMAK ZORLAŞIYOR

Facebook’un arkadaş listemize eklememiz için önerdiği kişiler arasında ölmüş bir yakınımızı görebiliyoruz. Ya da Facebook’un hatırlatmasıyla, öldüğünden habersizce eski bir arkadaşımızın doğum gününü kutlayabiliyoruz. Ölülerin; yorumlarıyla, paylaşımlarıyla sanal dünyada yaşamaya devam etmeleri ise geride kalanların acıyla baş etmesini genellikle daha da zorlaştırıyor.

GİDEN BİR ARKADAŞIN ARDINDAN...

Facebook sayesinde kopmadılar

ABD’li sanatçı Nathan T. Wright, 2010’da Omaha’da bir konferansta tanıştığı Kim’le arkadaşlığını anlattığı yazısında, dijital sosyalleşmenin acı bir yanına vurgu yapıyor. Ayaküstü sohbet ettiği Kim’i, unutmak üzereyken Facebook sayesinde yeniden bulduğunu dile getiren Wright, arada sırada buluşup kahve içtiklerini aktarıyor.

‘Bir baktım ki çoktan ölmüş’

Wright, arkadaşlık ilişkilerini ise şu sözlerle anlatıyor: “Son gördüğümde İsrail’deki erkek arkadaşıyla Skype üzerinden kavga ediyordu. Bu tabii ki Facebook’ta nadiren görülecek bir detaydı. Facebook’ta hep mükemmel hayatı vardı. Ancak Facebook, Kim’in profilini bir kez daha karşıma çıkardığında aradan 3 yıl geçmişti ve o ölmüştü.”

Haberin Devamı

HERKESE AİT AMA SİZİN DEĞİL

ingiltere’de yaşayan 19 yaşındaki Becky Palmer, birçok genç kız gibi gittiği her yerin fotoğrafını sosyal medyada paylaşıyor, attığı her adımı internete not düşüyordu. Ancak beyin kanseri teşhisi konulduktan kısa süre sonra öldü. Annesi Louise Palmer (47), kızının anılarına dört elle sarıldı. Ancak kızının yaşamının arşivi gibi olan Facebook hesabına giremedi. Bunu Facebook’a yazdığında ise şu yanıtı aldı: “Maalesef gizlilik nedeniyle hesaba giriş bilgilerini veremeyiz.”

FACEBOOK'UN MİRAS HUKUKU

Facebook, siz öldükten sonra hesabınıza ne olacağına dair seçme hakkı sunuyor. Bir sevdiğinize bırakılmasını ya da kapatılmasını vasiyet edebiliyorsunuz. Vasiyet edilen kişi, ‘anıtlaştırılan’ ve birçok özelliği kısıtlanan hesabın varlığını sürdürebiliyor. Ayrıca birinci derece akrabaların yazılı talebiyle ölenlerin hesapları kapatılabiliyor. Tabii ki öldüklerinden Facebook’un haberdar olmadığı milyonlarca kişinin hesabı ise aynen duruyor.

Haberin Devamı