Her gün sarımsak tüketmenin faydaları

Bin yıllardır gıda olarak tüketilmesinin yanı sıra tıbbi kullanımları da olan bir bitki olan sarımsak bin derde deva. Peki sarımsak nasıl tüketilmeli?

26 Kasım 2021, Cuma 09:55 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Özellikle anti-bakterial etkisi nedeniyle pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan sarımsak eski çağlardan beri çok yaygın kullanılan şifalı bir bitkidir

Gııda olarak tüketilmesinin yanı sıra tıbbi kullanımlarıyla da olan çok ünlü bir bitkidir.

Antik Mısır'da ilaç olarak kullanıldığı bilinen sarımsak günümüzde de iyileştirici özellikleri nedeniyle tanınır.

Kendine özgü kokusunu veren alisin maddesi şifa veren özelliğe sahiptir.

  • Barındırdığı B6 ve C vitaminleri ile birlikte demir, kalsiyum, bakır ve manganez gibi birçok değerli mineraller içerir. 
  • Başta kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon olmak üzere pek çok hastalığı önler.
  • Ayrıca antifungal ve antioksidan özelliklere sahip olun sarımsak kansere karşı koruyucu bitkilerin başında gelir.

  • Kemik, cilt ve saç sağlığı için çok faydalıdır. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Özellikle soğuk algınlığı ve grip kaşı çok koruyucudur.
  • Çiğ veya pişmiş olarak tüketebilir, her türlü sebze ve et yemeğine konabilir.

  • Sarımsak kandaki adiponektin seviyesini arttırır ve açlık kan şekeri seviyesini düşürür.
  • Ateroskleroz ve nefropati gibi diyabet komplikasyonlarını önlemeye yardımcıdır.
  • İnsülin direncini azaltır diyabet hastalarının kardiyomiyopatiden korunmasına yardımcı olabilir

  • İçeriğindeki bileşikler sayesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
  • Dialil sülfit, Campylobacter bakterisi sebebiyle oluşan bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.
  •  Sarımsak ekstraktı, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı dirençli olan 7 patojen bakterinin gelişimini engeller.
  •  Allisin bileşiği sıtma hastalığı parazitlerine karşı etkilidir.


  • Sarımsak mantarı engeller ve kaşıntıyı hafifletir. Tırnak altına yerleşmiş mantarlar için birebir etkilidir.
  • Sarımsakta bulunan allisin gibi bileşikler soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırmada bir gruba sarımsak takviyesi, diğer gruba plasebo verilmiş ve sarımsak takviyesi alanlarda daha az soğuk algınlığı ve grip gözlenmiştir. 
  • Sarımsak yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalarına iyi gelir. Zira %80’inden fazlasında kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır.

  • Sarımsağın, kanser önleyici anti-tümör özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. 
  • Sarımsakta bulunan organo-kükürt bileşikleri, ölümcül bir beyin tümörü olan glioblastoma tedavisinde olumlu sonuçlar vermiştir.
  • Çok sarımsak tüketen kadınlar, az tüketenlere kıyasla distal kolon kanserinde % 50 daha düşük risk altındadır.
  • Sarımsağın sağlık yararlarının büyük kısmı sarımsak karanfilinin kıyıldığı, ezildiği veya çiğnendiği zaman oluşan kükürt bileşiklerinden kaynaklanır.
  • Sarımsakta bulunan enzimlerden faydalanmak için ezdikten veya kestikten sonra 2-3 dakika bekletmeniz önerilir.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Her gün 1 bardak altın süt içerseniz ne olur?