Kültür - Sanat Her şeye rağmen sinemaya gittik
Paylaş
Her şeye rağmen sinemaya gittik

15 Temmuz darbe girişimine ve diğer terör olaylarına rağmen sinema sektörü canlılığını koruyor. Geçen yıl 10 milyon kişi sinemaya gitti. DVD, bilet ve sponsorluklarla birlikte pazar 2 milyar lirayı geçti

Murat GÜLDEREN


Yılda 130 sinema, 50'ye yakın da dizi filminin çekildiği Türkiye'de toplam film pazarının büyüklüğü 3 milyar lirayı geçti. Hain darbe girişimi, terör olayları gibi nedenlerle geçen yıl yüzde 2 oranında daraldığı tahmin edilen Türk sinema endüstrisinin bu yıl yüzde 5'in üzerinde büyümesi öngörülüyor. Bir sinema filmi ortalama 1.5 milyon liraya, bir dizi bölümü ise 500 - 800 bin liraya çekiliyor.

10 MİLYON SEYİRCİ


Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Başkan Yardımcısı Nazif Tunç Türkiye'de yaklaşık 10 milyon sinema seyircisi olduğunu belirterek "Türkiye'nin başına gelen 15 Temmuz gibi bu zorlu süreç, AB'nin başına gelseydi orada sinema sektörü biterdi. Ki dedi.


DİZİLER ENGELLİYOR


Nazif Tunç, dizi sektörünün sinema sektörünü aşağı çektiğine de vurgu yaptı. Tunç şunları söyledi: "160 dakika dizi süresini Türkiye icat etti. Bir dizi bu kadar uzun olunca vatandaş filme doyuyor. Bu yüzden sinemaya gitmek istemiyor. Gerek de görmüyor. Bu da sinema sektörüne yeni izleyici kazandırmıyor." Son verilere göre dizi pazarının büyüklüğü ise 1 milyar TL. Bunun yaklaşık yarısı ihracattan geliyor.

SANAT FİLMİ SEVİLMİYOR


Türk sinema sektöründe alınması gereken çok yol olduğuna da dikkat çeken Tunç "Türk halkı sanatsal ve toplu

YASA DÜZENLENMELİ


Aynı zamanda film yapımcısı da olan Nazif Tunç, telif haklarıyla ilgili yasanın da acilen düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Tunç "Denetim yapılamadığı için her gösterilen eser sonrası oyuncular gerçek haklarını alamıyor" dedi. Tunç, yılda 250 milyon doları bulan Türk dizi ihracatlarıyla ilgili olarak da Latin Amerika'ya bile ihracat var. Süre 160 dakikayı aşınca 1 bölüm 3 bölüm olarak satılabiliyor" sözlerinde bulundu.

Haberin Devamı