Gündem HES protestocusu köylülere soruşturma

HES protestocusu köylülere soruşturma

Paylaş
HES protestocusu köylülere soruşturma

Rize'de hidroelektrik santral (HES) yapılamasını protesto eden ve Rize-Erzurum kara yolunu bir süre trafiğe kapatan 42 kişi hakkında soruşturma açıldı

Derelerin Kardeşiliği Platformu (DEKAP) İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi, gazetecilere yaptığı açıklamada ilçenin Şimşirli Köyünde 3.65 megavat gücünde HES projesi yapılmak istendiğini, köylülerin buna karşı çıkarak belli dönemlerde protesto gösterisi yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

Yaklaşık iki ay önce HES çalışması için iş makinelerinin köye gelmesi üzerine köylülerin olaya tepki gösterdiğini ifade eden Ekşi, "HES’e karşı çıkan köylüler projenin yapılacağı alanda toplanarak tepkilerini dile getirdi. HES yapılması planlanan bölgede firmaya ait iş makinelerinin çalışmasına izin verilmedi.

Vatandaşlar doğal tepkilerini göstermesinin ardından olaysız şekilde dağıldı ama İkizdere Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldığını öğrenince çok şaşırdık. İzinsiz olarak inşaat sahasına girdiğimiz, HES çalışanlarına fiili müdahalede bulunduğumuz iddiası ile 42 köylü hakkında soruşturma başlatıldı. Ben de bu kapsamda jandarmada ifade verdim. İlgili firma köylülerden ve bizden şikayetçi olmuş" dedi.

Haberin Devamı

Ekşi, köylülerin ’Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, mala zarar verme, iş ve çalışma hürriyetinin ve işyeri dokunulmazlığının ihlali’ suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, "Sadece köyüne sahip çıkan köylülerin böyle suçlamalarla karşı karşıya bırakılmasını anlayamıyoruz.

İnsanlar yıllardır atalarından kendilerine miras kalan topraklarına sahip çıkıyor. SİT alanı ilan edilen İkizdere vadisinde HES projelerine onay verilirken köylülerin suçlanması çok acıdır.

Devletine koşulsuz bağlı olan köylüler olarak ikilem yaşıyoruz. Devlet, halkının istemediği, onaylamadığı bir işlemi yapar mı? Köylülerin talepleri dikkate alınmalı, bu tür HES projeleri ile köylü devleti ile karşı karşıya bırakılmamalıdır" diye konuştu.

Ekşi, HES firmasının bu yanlıştan geri adım atması ve köylüler hakkındaki şikayetinden vazgeçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA