Ekonomi HGS'ye geçiş için son 3 hafta

HGS'ye geçiş için son 3 hafta

Paylaş
HGS'ye geçiş için son 3 hafta

Yeni yıldan itibaren geçerli olacak HGS uygulaması için son 3 haftaya girildi. 8 milyon araç sahibinin KGS'lerini değiştirmesi gerekiyor

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), 1 Ocak 2013'ten itibaren köprü ve otoyollarda kartla geçişi sağlayan KGS'nin yerini alacak.

Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon kişide bulunan KGS kartlarının, 1 Ocak'tan önce etiketle değiştirmesi gerekiyor.

KGS'nin sone ermesine 24 gün kala sürücülerin bir kısmı HGS'ye geçse de KGS'yi kullanmaya devam edenler de var.

OGS 60 TL, HGS: 5 TL

KGS kartı olanlar 5 liraya HGS etiketi alarak, KGS'deki bakiyesini etikete taşıyabiliyor. Satışlar PTT şubelerinde yapılıyor ve bu şubelerden, otoyol ve köprülerde de bulunuyor.

OGS almak isterseniz asgari olarak cihaz için 50-60 lira ödemeniz gerekiyor. OGS'nin ömrü yaklaşık 3 yıl. Etiket için ödemeniz gereken fiyat ise 5 lira, ömrü de 8 yıl.

KGS’nin sona ermesiyle bu gişelerdeki bariyerlerin kalkacağı ve HGS'ye geçileceği belirtiliyor.


.
HGS ALIRKEN NE İSTENİYOR?

HGS kart ve etiketleri aracınızın plakasına kayıtlı olarak veriliyor. Bu nedenle HGS almak için PTT’ye gittiğinizde: “Ruhsat ve Kimlik” götürmeniz gerekiyor. Ruhsat sahibinin HGS‘yi alması gerekiyor.

HGS Etiketi Nasıl Yapıştırılır?

HGS etiketini aldığınızda üzerinde sarı ve beyaz kısmı olacak. Bunlardan sarı kısmını aracın camına yapıştıracaksınız. Beyaz kısım da ruhsata koyulacak. Böylece ödemelerinizi, OGS'de olduğu gibi uzaktan okuma sistemiyle rahatça yapabileceksiniz.

HGS'DEN KAÇAK GEÇENE 7 GÜN CEZA YOK

HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş yapılan plaka üzerine 7 (yedi) gün içinde HGS abonesi (yeni abonelik) olunması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. OGS'den kaçak geçişlerde de 7 gün içinde plakaya yeni OGS aboneliği alınması halinde ceza yazılmıyor.

HGS İLE İLGİLİ SORU VE SORUNLARDA NEREYE BAŞVURULMALI?


HGS sistemine ait işlemler PTT Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup, HGS’ ye ait geçiş ve ihlal bilgileri Karayolları Genel Müdürlüğü veritabanından görülemiyor. HGS ile ilgili hgs@ptt.gov.tr e-mail adresine, 444 17 88 PTT Çağrı Merkezine veya PTT Şubelerine başvurulması gerekiyor.

HGS ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adlı internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı