Gündem Hipoglisemi hastalığı nedir? Neden olur?

Hipoglisemi hastalığı nedir? Neden olur?

Paylaş
Hipoglisemi hastalığı nedir? Neden olur?

Zeynet Sali'nin geçen gün konserinde bayılması büyük olay olmuştu. Ünlü şarkıcı bugün neden bayıldığını açıklayarak "Hipoglisemi hastalığım var" dedi. Peki, Hipoglisemi nedir?

7 yıl önce İzmir konserinde bayılan Ziynet Sali geçen gün İstanbul Beylikdüzü konserinde yine bayıldı. 10 dakika sonra kendine gelen şarkıcı herkesi korkuturken Sali bugün hipoglisemi hastalığı nedeniyle bayıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

"Hipoglisemi hastalığım var"

Dengesiz beslenme özelliği olduğunu ve bunun öğrencilik yıllarından kaldığından söz eden Sali, “Hipoglisemi hastalığım var. Başka sağlık sorunum yok. Yoğun bir tempoda çalışıyorum. Sahne öncesi yemeyi sevmiyorum. Her yediğimde rahatsız oluyorum ve şarkı söyleyemiyorum. Diyetle alakalı bir durum değil, hafif şeyler tüketiyorum” dedi. Bu gelişme sonrası hipoglisemi hakkındaki bilgiler araştırılmaya başlandı.

Hipoglisemi nedir?

Aşırı terlemeye, aşırı halsizliğe ve hafif baygınlığa yol açan, kanda olağandan daha az şeker bulunması hastalığı.

Hipoglisemi belirtileri

Hipogliseminin belirtileri çok farklı ve şaşırtıcıdır.. Beyin hücrelerinin ana enerji kaynakları olan şekeri yeteri kadar temin edememesi sonucu oluşan belirtiler, beynin glukozsuz kalması sonucu oluşan klinik işaretlerdir: Dikkat kaybı, odaklanma güçlüğü, yeni bir bilgiyi öğrenmede zorlanma, baş ağrısı, açlık hissi sinirlilik, huysuzluk, ani ve anlamsız hiddet gösterileri, görme bozukluğu, ellerde uyuşma, beyin dokusunun ihtiyacı kadar şekeri alamadığını gösteren ilk belirtilerdir. Eğer kan şekerindeki düşme daha da belirginleşir ve uzun sürerse şuur bulanıklığı, uykuya eğilim, sara benzeri kasılmalar ve koma hali gibi daha önemli sorunlar ortaya çıkacaktır.

Haberin Devamı

Kısaca bu bulguları özetleyecek olursak: Açlık hissi, terleme, solgunluk, kişilik değişikliği, sinirlilik, titreme, baş dönmesi, yorgunluk,

görme bozukluğu, baygınlık, dikkat kaybı, ani hiddetlenmeler, koma