Ekonomi Hisarcıklıoğlu: Doğru olan sonuç bildirgesi

Hisarcıklıoğlu: Doğru olan sonuç bildirgesi

Paylaş
Hisarcıklıoğlu: Doğru olan sonuç bildirgesi

TOBB Başkanı, dünkü toplantı ile ilgili basına yansıyan iddialara yanıt verdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün Odalar Birliği bünyesinde gerçekleştirilen "İstişare Toplantı" sonrasında açıklanan "Sonuç Bildirgesi"ne ilişkin "Oda ve borsalarımızın katılımcı demokrasi anlayışı çerçevesinde ortaya getirdikleri şeye katılmamak mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, "icranın sorumlusu biziz. TOBB Başkanı ve Yönetim Kuruludur. Ama oradaki kararları almak, Genel Kurul Başkanı ve Konsey Başkanları tarafından yönetilen toplantının sonucunda. Açıklaması da onlara düşer" diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Halk Bankası’yla Birlik merkezinde imzalanan kredi protokolü töreninde gazetecilerin dün gerçekleştirilen "İstişare Toplantısı"na ilişkin soruları üzerine görüşlerini açıkladı.

Toplantıya ilişkin oluşan yanlış anlaşılmaları gidermek için açıklama yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB’un kurumsal bir yapı olduğunu, kurumsal bir yapının gelenek, örf ve töreleri ne ise dün de onun uygulandığını kaydetti.

Başkanına, kişiye, yere ve zamana göre usul ve esasların değişmeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, dün gerçekleştirilen toplantının TOBB’a bağlı oda ve borsaların Yönetim Kurulu Başkanları ve Meclis Başkanlarıyla yapılan ortak bir toplantı olduğunu ve toplantının yönetiminin de geçmişte olduğu gibi dün de Genel Kurul Başkanı ile Konsey Başkanları tarafından yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu tür toplantıların Genel Kurul Başkanı ve Konsey Başkanları tarafından yönetildiğini sık sık tekrarlayan Hisarcıklıoğlu, buradan çıkan sonuç bildirgesinin de 22 Mayıs’a kadar Genel Kurul Başkanlığı görevini sürdürecek olan Nafi Güral tarafından açıklandığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Güral’ın açıklamasının da geçmişteki usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İCRANIN SORUMLUSU BİZİZ...TOPLANTININ SONUCUNU AÇIKLAMAK ONLARI DÜŞER"

"Toplantıdan ben yoktum diye bir şey yok. Toplantının başından sonuna kadar ben vardım. Oda ve borsalarımızın katılımcı demokrasi anlayışı çerçevesinde ortaya getirdikleri şeye katılmamak mümkün değil. İcranın sorumlusu biziz. TOBB Başkanı ve yönetim kuruludur. İcradan sorumludur. Ama oradaki kararları almak Genel Kurul Başkanı ve Konsey Başkanları tarafından yönetilen toplantının sonucunda. Açıklaması da onlara düşer."

Açıklanan Sonuç Bildirgesi’nin toplantıdaki görüş ve fikirler doğrultusunda, oda ve borsa Yönetim Kurulu Başkanları ve Meclis Başkanlarından oluşan bir heyet tarafından hazırlandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Benim üzüldüğüm nokta, dün akşamdan bu tarafa televizyonları ve gazeteleri okuduğum zaman aktarılan, özellikle basına kapalı olan toplantıdaki kısımın aktarılması uygun değil. İşin esası o. Yoksa basına açık yaparım. Aktarılmış. Ama aktarılanların yarısı doğru, yarısı yanlış" dedi.

Haberin Devamı

Doğru olanın ise Genel kurul Başkanı tarafından açıklanan sonuç bildirgesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, herkesin her türlü fikri düşünebileceğini, demokrasinin en yoğun işlediği kurumun ise TOBB olduğunu anlattı. TOBB çatısı altında herkesin farklı fikirleri ortaya koyabileceğini, ama sonuçta bütün oda ve borsalarla müşterek kaldıkları sonuç bildirgesinin esas olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bildirgeden de tek bir sonuç çıkartılabileceğini söyledi. Bu sonucun ise Türkiye’nin en önemli sorunu olan işsizlik konusunda herkesin parmağını taşın altına koyması gerektiği olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"HERKES ÇÖZÜMÜNDEN TARAF. BİZ DE ÇÖZÜMÜNE TARAFIZ"

"Herkes bildiğini, aklının yettiği ne varsa bunu ortaya koymalıdır. TÜİK’in rakamlarına göre 5.6 milyon kişi işsiz. Ve her yıl 700 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Eğer birileri mutlu, birileri mutsuzsa bundan biz rahatsız oluruz. Hepimiz rahatsız oluruz. Toplumun diğer kesimleri de rahatsız olur. Rahatsız olmayacak hiç kimse yoktur. O zaman aklı yeten, bu konuda katkı sağlayacak herkesle bir araya gelmemiz lazım. TOBB olarak da biz meslek kuruluşu, sivil toplum kuruluşu olarak sendikalarımızla, esnaf kuruluşlarımızla, TESK’le, DİSK’le TZOB’la bir araya gelerek bu konuda ne yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. 17 iş adamı kuruluşu olarak daha sonra İstanbul’da bir araya geldik.

Hepimiz, çok sevinerek gördük ki bütün iş adamları örgütlerimiz, derneklerimiz hepsi hazırlıklılar. Yine o gün açıklamıştık. Burada yapacağımız iş bu çözümü tek başına TOBB veyahut da diğer kuruluşlarla değil, hep beraber çalışarak çözmemiz lazım. Bu konuda eğer toplantının somut sonucu nedir derseniz? (Ortak akılla çözebiliriz) diyoruz. Bu konuda Sayın Başbakanımızla birlikte yapılacak bir toplantıda bu konuyu tartışmak istiyoruz diyoruz. Burada (Sertti, şuydu, buydu) diye anlam çıkartmanız... sonuçta hepimiz bir sorunun çözümüne tarafız. Herkes çözümünden taraf. Biz de çözümüne tarafız."

Haberin Devamı

Bu amaçla Halk Bankasıyla bir kredi protokolü imzaladıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, protokol ile üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını ama ortak aklı oluşturarak, mutlaka Başbakan Erdoğan’la bir araya gelerek bu konuyu tartışmak istediklerini tekrarladı. İşsizlik sorunun kısa, orta ve uzun vadede üç perspektifte ele alınması ve bunların tek tek ortaya konulması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, çünkü gelecekte de işsizlik konusunun sorun olmaya devam edeceğini, 10 yıl sonra yılda 1 milyon kişinin istihdam piyasasına gireceğini anımsattı.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini "Toplantıdan çıkartılabilecek sonuç budur. Ne olur referans alacağınız yer bizim sonuç bildirgemizdir. Onun dışında herkesin farklı düşünme hürriyeti vardır. Demokrasinin gereği de budur. Ve Türkiye’nin en yoğun demokrasi kültürü yaşandığı bir kurumdasınız" diye tamamladı.

BASINA YANSIYANLAR

TOBB'a bağlı 365 oda ve borsa başkanını buluşturan zirve ile ilgili bugün basında yer alan haberlerde, Başbakan'ın "Emek sömürüsü yaparak zengin oluyorsunuz" eleştirisine ağır bir yanıt verildiği, bildirgenin okunduğu bölüme, Başkan Hisarcıklıoğlu'nun katılmadığı iddia edilmişti.

Toplantıda yapılan 12 soruluk ankette sorulardan birinin, Başbakan Erdoğan'ın, "1 milyon 300 bin üye bir işçi alsa" önerisi olduğu, üyelerin yüzde 94'ünün bu öneriye sıcak bakmadıkları gazete sütunlarına yansıdı.