Beden Sağlığı Hızlı kilo vermek vajinal problemlere neden oluyor

Hızlı kilo vermek vajinal problemlere neden oluyor

Paylaş
Hızlı kilo vermek vajinal problemlere neden oluyor

İri bebek, uzamış ve zorlu doğumlar, ileri yaş ve menopoz, bağ dokusu hastalıkları, aşırı kilolu olmak, hızlı kilo alıp vermek ve çok sayıda doğum yapmak, kadınlarda vajen girişi ve vajen iç yapısı anotomisini ve fonksiyonel yapısını bozmaktadır. Vajen girişinde ve iç kısmında genişlemelere ve ileri aşamalarda sarkmalara neden olmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bülent Arıcı konu hakkında bilgiler verdi.

Vajina genişlemesinin sebepleri nelerdir?

Haberin Devamı

İri bebek, uzamış ve zorlu doğumlar, ileri yaş ve menopoz, bağ dokusu hastalıkları, aşırı kilolu olmak, hızlı kilo alıp vermek ve çok sayıda doğum yapmak, kadınlarda vajen girişi ve vajen iç yapısı anotomisini ve fonksiyonel yapısını bozmaktadır. Vajen girişinde ve iç kısmında genişlemelere ve ileri aşamalarda sarkmalara neden olmaktadır.

Vajina daraltma nedenleri nelerdir?

Vajinal genişleme ve sarkma, kadınlarda artan vajinal enfeksiyonlara, ilişki sırasında ses çıkması ve ağrılara, seksüel histe azalmaya, vajinal kuruluğa bağlı seksüel fonksiyonlarda bozulmaya ve sosyal izolasyona yol açar. İlerleyen durumlarda kadının partnerinden uzaklaşmasına hatta ayrılıklara neden olabilir.

Vajina daraltma

Haberin Devamı

Poliklinik şartlarında yapılan basit bir işlemdir. Cerrahi bir uygulama olmadığı için riskleri minimumdur. Hasta açısından kolay tolere edilebilen, ağrısız, genel anestezi veya lokal anestezi gerektirmeyen bir tedavi seçeneğidir. Bu avantajları nedeni ile son yıllarda popülerlik kazanmıştır.

Vajina daraltılması nasıl yapılmaktadır?

Lazer ile vajina daraltılması işlemi poliklinik şartlarında jinekolojik muayene masasında yapılmaktadır. İşlem süresi ortalama 10-20 dakika civarındadır. Bu sayede hasta daha konforlu ve sakin bir şekilde tedavi edilmiş olmaktadır. İşlem tamamen ağrısızdır. İşlem sırasında vajende sadece batma ve hafif ısı artışı hissi haricinde birşey hissedilmez. İşlem sırasında vajen içerisine yerleştirilen lazer probu ile vajen duvarı enine ve boyuna lazer ışığı ile taranır. Bu sayede vajen duvarının tamamında sıkılaşma sağlanmış olur.

Vajina daraltması sonrası bizi neler bekliyor?

İşlem sonrası hasta hemen sosyal hayatına başlayabilir. İşlemden sonra birkaç gün hafif pembemsi akıntı, daha sonrasında 1 hafta süre ile açık renkli akıntı olabilir. Bu dönemde vajen içinde hafif batma ve yanma hissi oluşabilir. Bunların tümü hafif ve geçici şikayetlerdir. İşlem sonrası en az 1 hafta cinsel ilişki önerilmemektedir.

Ameliyatın süresi ve riskleri nelerdir?

Deneyimli ve tecrübeli hekimler tarafından yapılan vajina daraltma ameliyatının ( vajinoplasti ) ortalama süresi 1 saattir. Ek cerrahi ameliyatlar ( perinoplasti, idrar kaçırma ameliyatı ) gerekirse ameliyatın süresi uzayabilir. Vajinal operasyonlar deneyimli ve tecrübeli ellerde cerrahi riski az olan ameliyatlardır.

Haberin Devamı

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Hasta ameliyat sonrası sekizinci saatte veya bir gün sonra taburcu edilir. Bir hafta sonra kontrole çağrılır. Bu dönemde genital bölge hijyenine dikkat edilmesi, pansumanlarının düzenli yapılması gerekir. Eğer hekimi uygun görürse 1 hafta boyunca antibiyotiğini kullanması istenir. 1 hafta sonra hekim kontrolü yapılır ve herşey yolunda ise hasta sosyal hayatına devam edebilir. 1 ayın sonunda ikinci kontrol sonrası hasta seksüel yaşamına başlayabilir.