Dünya Hollanda mahkemesi: Srebrenitsa katliamında Hollanda askerleri de suçlu

Hollanda mahkemesi: Srebrenitsa katliamında Hollanda askerleri de suçlu

Paylaş
Hollanda mahkemesi: Srebrenitsa katliamında Hollanda askerleri de suçlu

Hollanda mahkemesi Srebrenitsa katliamında Hollanda askerlerinin kısmen suçlu olduğuna hükmetti.

Hollanda Mahkemesi, Srebrenista katliamıyla ilgili Hollanda askerlerinin illegal hareket ettiğini açıkladı. Mahkeme, Hollanda'nın 'kısmen hatalı' olduğunu bildirirken, Hollanda askerlerini suçlu buldu.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, Srebrenista'de ölümlerin yüzde 30'undan Hollanda hükümeti sorumlu ifadeleri yer aldı.

Daha önce Hollanda ile yaşanan kriz sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte arasındaki Srebrenitsa polemiği yaşanmıştı.


SREBRENİTSA KATLİAMI NEDİR?


Temmuz 1995’de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusu, “Krivaya 95 Harekatı”nın bir parçası olarak Srebrenitsa’yı işgal etmiştir. Yaşanan bu olay bir işgal olarak kalmamış bir katliama dönüşmüştür. Çünkü Bosna – Hersek’in Srebrenitsa kentinde en az 8.372 kişi “Ratko Miladiç” komutasındaki ağır silahlı Sırp ordusu tarafından öldürülmüştür. Yapılan katliamda genç yaşlı demeden binlerce insan yaşamını yitirmiştir. Yapılan katliama Sırp ordusunun yanı sıra, Bosna-Sırp ordusunun “Akrepler” olarak bilinen özel birlikleri de katılmıştır. Ne Birleşmiş Milletler’in Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmesi ne de kentte bulunan 600 Hollanda Barış Gücü askeri katliama mani olamamıştır.


Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.


Haberin Devamı