Dünya Hollanda'dan 'Gezi' çıkışı

Hollanda'dan 'Gezi' çıkışı

Paylaş
Hollanda'dan 'Gezi' çıkışı

Gezi eylemlerine yönelik polis müdahalesi ile ilgili kapsamlı ve tarafsız inceleme yapılmadan Türkiye-AB üyelik müzakerelerine başlanmasını istemeyen Hollanda'dan Ankara'ya yine sert eleştiri geldi

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Gezi protestoları ile başlayan süreçte Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların "kaygı verici boyutlara" ulaştığını bildirdi. Timmermens, Türk polisinin protestoculara yönelik "orantısız güç kullanımının" soruşturulması konusunda hükümetin herhangi bir adım atmadığını savundu.

Hollanda Dışişleri Bakanı Timmermans, Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Herman Omtzigt'in Türkiye'deki Gezi protestolarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Timmermans, parlamentoya gönderdiği yanıtlarda, Gezi protestolarına ilişkin son bilgileri aktardı.

Hollanda Dışişleri Bakanı, Gezi protestoları sonrası özellikle basın özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntıları yakından izlediğini belirtti. Timmermans, Gazetecileri Koruma Komitesi verilerine göre dünyada en fazla tutuklu gazetecinin Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.

Timmermans, "Altını çizerek belirtmek isterim ki, düşünce ve basın özgürlüğü dahil Türkiye'deki insan hakları konusundaki gelişmeler kaygı verici boyutta. Oysa son gelişmelere bakıldığında ifade ve basın özgürlüğünün çok daha oturmuş olması gerekirdi" dedi.

Frans Timmermans, Gezi protestoları sonrasında 3 bin 600 kişinin gözaltına alındığını, büyük bölümünün 48 saat içinde bırakıldığını belirtti. Timmermans, 160 civarında göstericinin de savcılık kararıyla tutuklandığını bildirdi.

'GEZİ'NİN MÜZAKERELERE ETKİSİ

Gezi protestolarının bilançosunu da 5 ölü ve 180 ağır yaralı olarak veren Hollanda Dışişleri Bakanı, birkaç bin kişinin de hafif yaralandığını açıkladı.

Timmermans, Avrupa Birliği (AB) ve Hollanda'nın "Protestoculara yönelik polis şiddeti konusnda bağımsız ve tarafsız soruşturma" talebi ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"AB ülkeleri, Avrupa Parlamentosu, Avupa Komisyonu ile birlikte AB Dış Politika Sorumlusu Catharine Ashton ve Genişlemeden Sorumlu üye Stefan Füle; polisin göstericilere yönelik aşırı güç kullanımına ilişkin ayrıntılı bir araştırmada ısrar etti. Soruşturma konusunda herhangi bir gelişme, ilerleme yok. Türk Milli Ombudsmanı da dahil olmak üzere bu tür çalışma konusunda net bir resim yok."

Hollandalı Bakan, CDA'lı parlamenter Omtzight'in, "Bakan Egemen Bağış'ın protestocuları 'terörist' olarak gördüğü gerçeğini dikkate aldınız mı?" sorusuna da, "Evet" diye yanıt verdi.

Hollanda, Gezi protestocularına yönelik polis müdahalesi ile ilgili kapsamlı ve tarafsız bir inceleme yapılmadan, Türkiye - AB üyelik müzakerelerine başlanmasını istemiyor.

Haberin Devamı