Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon tedavisi çok uzun sürmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Hormon tedavisi çok uzun sürmemeli

Genç yaşta menopoza giren kadınlara hormon tedavisine başlanıyor. Bu tedavi genellikle 10 yıl kadar sürüyor. Hormon uzun yıllar kullanılırsa meme kanseri riski belirgin oranda artış gösteriyor

Hormonu ne kadar kullanmam gerekiyor?

45 yaşındayım. 10 yıl önce adetten kesildim. 7 yıldır östrojen hormonu kullanıyorum. Her yıl kontrolden geçiyorum. Aldığım ilaca devam etmeli miyim? Bu ilacı ne kadar kullanmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşta menopoza girmeniz nedeniyle meslektaşlarım size hormon tedavisi başlamış ki bence de doğru yapmışlar. Hormon tedavisinin maksimum 10 yıl kullanılmasını öneriyoruz. Nitekim siz ilacı kestiğinizde 48 yaşında olacaksınız.

Haberin Devamı

Bu neredeyse doğal menopoz yaşına denk geldiğinden artık kullanmamanız kabul edilebilir. Çok kısa dönem ateş basması, terleme ve belki hafif depresyon yaşayabilirsiniz. Ama kısa süreceğini düşünüyorum. Keza hormona daha uzun süreler devam etmeniz meme kanseri riskinizi belirgin oranda arttıracaktır.

Adetim düzenli değil

20 yaşındayım. 50 kiloyum ve 1.67 boyundayım. 2 aydan beri adet görmüyorum. Bazen düzenli oluyor bazen de böyle uzun aralıklı adet görüyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmalı ve birtakım hormonlarınıza baktırmalısınız. Neden adet düzensizliği yaşadığınız anlaşılamadığı sürece ne yapmanız gerektiği de söylenemez.

Histeroskopi şart mı?

3 yıldır geçmeyen ara kanamalarım için doktorum histeroskopi yaptırmamı söyledi. Bu arada 2 kez polip aldırdım. Biri kürtaj şeklinde yapıldı. Biri histereskopi ile alındı.

4 myomum var; biri 3 santim. Diğerleri 1 santimden küçük. Çocuk istiyorum ama doktorum myomların düşüğe sebep olabileceğini söyledi. Ara kanamam varken hamile kalabilir miyim? Histeroskopi şart mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ara kanamalarınız devam ettiği sürece hamile kalabilmeniz, gebelik gerçekleşse bile devam etmesi epey düşük bir ihtimaldir. Öncelikle ara kanamaların nedeni kesinleştirilmelidir. Çocuğu olmayan genç bir kadında ara kanama nedeniyle kürtaj yoluyla araştırma yapmak ya da polip aldırmak günümüzde çağdışı bir yöntem.

Haberin Devamı

Bu tür durumdakilere direkt histeroskopi yapılmalı ve işlem sırasında varsa polip veya myom görülerek çıkarılmalıdır. Size de vaktiyle kürtaj yerine histeroskopi yapılsaydı belki de şu anda yaşadığınız myom ya da polip gibi sorunların hepsine tek bir işlemle tedavi uygulanmış olacaktı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder