Gündem Hrant Dink Türkiye için ne ifade ediyor?

Hrant Dink Türkiye için ne ifade ediyor?

Paylaş
Hrant Dink Türkiye için ne ifade ediyor?

Gazeteci Hrant Dink'in katledilişinin üzerinden bugün tam 7 yıl geçti. Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen cinayetin ardından yaşanan adalet arayışı bu utancı daha da büyüttü. Dink suikastının üzerine cesaretle giden POSTA yazarı Nedim Şener, cinayetin ve ardından yaşananların Türkiye için ne ifade ettiğini POSTA.COM.TR'ye anlattı

Hikmet KARAKUŞ/ POSTA.COM.TR ÖZEL

Haberin Devamı

hikmet.karakus@posta.com.tr

twitter.com/Hikmetkarakus

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de gazetesinin İstanbul Şişli'deki ofisinin önünde uğradığı suikast sonucu 52 yaşında katledildi. Katledilişinin ardından Dink, Türkiye'de 'gazeteci cinayetleri', 'basın özgürlüğü', 'insan hakları' gibi kavramlar her anıldığında akla gelen ilk isimlerden biri oldu.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer14257","14257","201401","14257-95122.jpg","1", "0","Hrant Dink Türkiye için ne ifade ediyor?");

Hrant Dink'in cenazesi, 23 Ocak 2007'de Agos gazetesi önündeki törenle başladı. Cenazeye katılan ve Kumkapı'daki Meryem Ana Kilisesi'ne kadar yürüyen on binlerce kişi Türkçe, Ermenice ve Kürtçe olarak hazırlanan 'Hepimiz Hrant Dink'iz, hepimiz Ermeni’yiz!' yazılı dövizler taşıdı. Türkiye'de hayatını sadece gündelik kaygılarının peşinden koşarak doldurmak zorunda bırakılan insanların belleğine bile bu görüntülerle kazınan Hrant Dink, ülke tarihinde çok önemli bir sembol haline geldi.

Haberin Devamı

Suikastın ardından yaşanan soruşturma ve hukuk skandalları ise, olayın 'bir cinayet davası' olmaktan çok daha fazlası olduğunu açık şekilde ortaya koyuyordu. Bugün Hrant Dink'in katledilişinin üzerinden tam 7 yıl geçti; fakat dava süreci bir yana insanların vicdanlarında kurulan mahkemede adaletin yerini bulduğuna dair bir arpa boyu yol katedilemedi.

Cinayetin ardından yaşanan süreçte konunun üzerine cesaretle gidenlerden biri de POSTA yazarı Nedim Şener'di. Oda TV'ye yönelik Ergenekon soruşturması kapsamında 375 gün tutuklu kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Nedim Şener, yaptığı araştırmalardan rahatsız olanların kendisine bedel ödetmek istediğini vurgulayarak "Hrant için adalet için diyerek cezaevine girdim, aynı sözler ile çıkıyorum. Hrant Dink için adalet sağlanmadıkça ne özgürlükten ne güvenlikten bahsedebiliriz. Bundan sonra bütün amacımız, Hrant Dink’in kanını yerde bırakmamak olacak. İlk haberim Hrant’la ilgili olacak. Gerçek hapsedilemez” demişti.

Dink cinayetini konu edinen 'Kırmızı Cuma' ve 'Dink Cinayeti-İstihbarat Yalanları' adlı iki kitabı bulunan Nedim Şener, Hrant Dink'in 7'nci ölüm yıldönümünde suikast ve ardından yaşananların neler ifade ettiğini POSTA.COM.TR'ye anlattı.

Haberin Devamı