Gündem HSYK'dan '28 Şubat' açıklaması

HSYK'dan '28 Şubat' açıklaması

Paylaş
HSYK'dan '28 Şubat' açıklaması

HSYK'nın 28 Şubat davasında ve kamuoyunun yakından takip ettiği diğer davalarda yargı yetkisini kullanan hakimlere yönelik telkinde bulunmasının mümkün olmadığı bildirildi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) yapılan açıklamada, bazı basın yayın organları ile sosyal medyada yer alan haber ve yorumlarda 28 Şubat davasında ilgili mahkemenin tutuksuz yargılama yapma kararı eleştirilerek bundan HSYK'nın sorumlu olduğunun vurgulanması nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Anayasa ve yasalar uyarınca, hakimlerin görevlerinde bağımsız olduğuna işaret edilen açıklamada, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

"HSYK, Anayasa ve yasalar çerçevesinde görevini yapan idari bir kurul olup; yargısal görevi bulunmamaktadır. Ne kamuoyunun yakından takip ettiği diğer davalarda ne de 28 Şubat davasında yargı yetkisini kullanan hakimlere yönelik olarak tavsiye ve telkinde bulunması ya da yönlendirme yapması mümkün değildir.

Milletimiz adına yargı yetkisini kullanan hakimler, dosyadaki mevcut delil durumuna göre Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hakimlere yargı yetkisinin kullanılmasından dolayı 'neden tutuklu yargılama yapıyorsun' sorusu sorulamayacağı gibi neden 'serbest bıraktın' sorusu da kurulumuzca sorulamaz. Verilen kararlarda yanlışlık olduğunun düşünülmesi durumunda müracaat edilebilecek hukuki yollar da yine kanunlarımızda açıkça yer almaktadır."

Anayasanın, idari bir kurul olan HSYK'ya; "Hakim ve savcıların görevlerini; Kanun, tüzük, yönetmeliklere ve genelgelere uygun olarak yapıp yapmadıklarını denetleme; görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını araştırma ve gerektiğinde hakkında inceleme ve soruşturma yetkisi" verdiği anımsatılan açıklamada, bu kapsamda HSYK'ya gelen şikayetlerin de titizlikle incelenip değerlendirildiği kaydedildi.