Siyaset HSYK'dan flaş izin isteği
Paylaş
HSYK'dan flaş izin isteği

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), hakim ve savcılar hakkında kötü niyetle ve uydurma delillerle sadece disiplin cezasını gerektirecek ihbarda bulunan şikayetçi hakkında işlem yapılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmesine karar verdi

HSYK'nın dün yayımlanan genelgesiyle, 18 Ekim 2011 tarihli (16) No'lu "Hakim ve savcılar hakkındaki araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri" konulu Genelgenin 18. bendinde yer alan "Kurul" ibaresi, "Adalet Bakanlığı" olarak değiştirildi.

Haberin Devamı

Buna göre, hakim ve savcılar hakkında, sadece disiplin cezasını gerektirecek mahiyetteki ihbar veya şikayetin kötü niyetle yapıldığı veya delillerin uydurulduğu anlaşılan hallerde, ihbar eden veya şikayetçi hakkında Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 76. Maddesi uyarınca Adalet Bakanlığından izin istenecek.

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 76. Maddesi, disiplin cezasını gerektirecek mahiyetteki ihbar ve şikayetin kötü niyetle yapıldığı veya delillerin uydurulduğunun anlaşılması halinde bu kişiye, Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesi uyarınca 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilmesini ve bu konuda kovuşturma yapılmasının Adalet Bakanlığının iznine bağlı olduğunu öngörüyor.