Siyaset Hüda-Par'dan Erdoğan'a tepki: 200 yıldır Kürt sorunu var
Paylaş
Hüda-Par'dan Erdoğan'a tepki: 200 yıldır Kürt sorunu var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Kürt sorunu yoktur' açıklamasına Hüda-Par'dan tepki geldi. Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 200 yıldır ülkede Kürt sorunu olduğunu ve acilen çözülmesi gerektiğini belirtti

Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Kürt sorunu yoksa niye çözüm süreci var. PKK Kürtler'e yapılan zulmün ve adaletsizliklerin sonucunda ortaya çıktı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur" açıklamasına Hüda-Par'dan da sert tepki geldi. Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Bu tespitin doğruluğuna biz katılmıyoruz. 200 yıla yakın bir süredir bu ülkede Kürt meselesi var ve bu acil bir sorundur. Bunun da mutlaka çözülmesi gerekir” dedi.

Yapıcıoğlu, bölgede yayın yapan İlke Haber Ajansı'a verdiği demeçte, Kürt meselesinin sadece ekonomik yönü olan bir mesele olmadığını, bu meselenin sosyal, psikolojik, ekonomik boyutları bulunduğunu belirtti.

KÜRT SORUNU YOKSA NEDEN ÇÖZÜM SÜRECİ VAR?

Cumhurbaşkanı’nın Başbakan olduğu dönemdeki sözlerini hatırlatan Yapıcıoğlu şu değerlendirmeyi yaptı: “2005 yılında Recep Tayip Erdoğan Başbakan iken, Diyarbakır’da yaptığı bir konuşmada ‘Kürt sorunu vardır. Bu sorun bizim sorunumuzdur. Biz bu sorunu çözeceğiz. Geçmişte hatalar yapılmışsa da, büyük devlet olmanın gereği olarak da bu hataları kabul etmeli ve bir daha tekrar etmemeliyiz.’ şeklinde sözler sarfetmişti. Birkaç gün önce yapmış olduğu açıklamada da, ‘Her etnik unsurun kendine has sorunları vardır. Hala bazıları Kürt sorunu diye söyleniyor. Ne Kürt sorunu kardeşim böyle bir sorun yok’ diye bir çıkışı oldu. Pek çok kişi eğer Kürt sorunu yoksa 2013 yılının başından itibaren başlatılan çözüm süreci ne diye başlatıldı diye soruyor. Tabi pek çok kişi şunu atlıyor. Sayın Cumhurbaşkanı 2011 Haziran öncesinde Muş’ta verdiği bir demeçte de aynı cümleleri tekrar etmiştir. Orada da ‘Bu ülkede benim için artık Kürt sorunu bitmiştir. Benim bu ülkedeki Kürt vatandaşlarımın sorunu vardır. Ama Kürt sorunu diye bir şey yoktur’ anlamında sözler kullanmıştı.”

ADALETSİZLİKLER VE ZULÜMLER PKK'Yİ DOĞURDU

Türkiye’deki sorunun sadece PKK sorunu olmadığını belirten Yapıcıoğlu, “Şunun yeterince anlaşılmadığı kanaatindeyiz. Bu memlekette mesele sadece PKK sorunu değildir. PKK Kürt sorununu oluşturan veya Kürt sorunun kendisi değildir. Tam tersine PKK’yi doğuran Kürt meselesidir. 200 yüz yıla yakın bir süredir bu ülkede Kürt sorunu vardır. Cumhuriyet ile beraber bu sorun iyice alevlenmiş, birçok acı yaşanmış ve bu mesele, bu sorunun neticesinde yaşanan adaletsizlikler ve zulümler PKK denen bir yapıyı doğurmuştur" diye konuştu.

Kürt meselesinin acilen çözülmesi gereken bir sorun olduğunun altını çizen Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanı'nın yapmış olduğu "Kürt sorunu bitmiştir. Bu işi halettik" şeklindeki sözlerini yadırgamadıklarını, çünkü bu tavrın kendisinden beklenmeyen bir şey olmadığını da dile getirerek, "Fakat bu tespitin doğruluğuna biz katılmıyoruz. Kürt meselesi var ve bu acil bir sorundur. Bunun da mutlaka çözülmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı