Ekonomi Hukukçular uyarıyor: Beachlere giriş ücreti ödemeyin!

Hukukçular uyarıyor: Beachlere giriş ücreti ödemeyin!

Paylaş
Hukukçular uyarıyor: Beachlere giriş ücreti ödemeyin!

Yıllık iznini ve bayram tatilini deniz kenarında geçirmeyi tercih edenlere hukukçulardan bir uyarı geldi. Denize 50 metreden daha yakın olarak konumlanan sahil işletmelerinin yasalara aykırı olduğunu ve bu alanlara giriş ücreti ödenmemesi gerektiğini belirten Avukat Cevat Kazma, ödenen ücretlerin de geri alınabileceğini açıkladı

Yaz aylarında yapılan tatillerde konaklama ve ulaşımdan sonraki en büyük gider kalemini beachlerde ödenen paralar oluşturuyor. Şezlong, şemsiye, duş, loca, yiyecek-içecek gibi hizmetler sunan bu alanlara giriş ücreti kişi başı 50 ila 1000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Ancak hukukçulara göre denize sıfır olarak konumlanan bu tür işletmeler bir hak ihlali yapıyor.

Avukat Cevat Kazma’ya göre, Kıyı Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri gereğince bu tür işletmelerin kıyı kenar şeridi ile arasında en az 50 metre mesafe bulunması gerekiyor.

ÜCRET ÖDEMEYİN


Bu mesafenin kanunen herkese açık bir alan olması gerektiğini vurgulayan Cevat Kazma, “Denize 50 metreden daha yakın sahil işletmelerinin verdiği hizmetler yasal değildir. Bu alanda denize girmek, güneşlenmek için giden kişilerden ücret alınamaz.” diyerek, tatilcilerin bu alanlara giriş için ücret ödememesi gerektiğini söyledi.

ÜCRET ÖDENSİYSE İADESİ TALEP EDİLEBİLİR

Avukat Cevat Kazma, Kıyı Kanunu’nu ihlal eden işletmelerin aldıkları giriş ücretlerinin yasal olmadığını, tüketicilerin ödemiş oldukları ücretleri de Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak geri alabileceğini söyledi.

Belediyelerin bu işletmelerden işgaliye adı altında kira parası aldığının altını çizen Avukat Cevat Kazma, belediyelerin de Kıyı Kanunu’nu açık bir şekilde ihlal ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı