Ekonomi Hükümet IMF defterini kapattı

Hükümet IMF defterini kapattı

Paylaş
Hükümet IMF defterini kapattı

Ekonomide 19 aydır süren IMF belirsizliği, dün “Anlaşma yok” açıklamasıyla sona erdi

RUTİN DÜZENE GEÇİLİYOR

Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir anlaşma yapması konusunda 19 aydır süren belirsizlik dün sona erdi. Taraflar anlaşma yapmamaya karar verdi. Dün gece Hazine Müsteşarlığı’nın internet sitesine, “IMF’den bir heyet 24-25 Nisan’da yapılacak IMF-Dünya Bankası toplantılarının ardından Madde 4 görüşmelerini yürütmek üzere Türkiye’ye davet edildi” açıklaması konuldu. IMF, ‘Madde 4 görüşmeleri’ adı altında, kredi anlaşması bulunmayan ülkelere yıllık rutin incelemeler düzenliyor.

HEYET MAYISTA GELİYOR

Ardından IMF’nin internet sitesinde, IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson imzasıyla bir not yayımlandı. Notta, “Küresel ekonomide devam eden iyileşme ile Türkiye’de Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanmakta olan ekonomi politikaları, Türkiye’nin ekonomik görünümünü güçlendirdi” denildi.

IMF heyetinin Madde 4 görüşmeleri için mayıs başında Türkiye’ye geleceği, görüşmelerde Türk yetkililerle, ekonomik görünüm ve politika planları hakkında görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi.

ALİ BABACAN SÜRPRİZ DEĞİL

Hükümet tarafından ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan geldi. Babacan, “Mayısa kadar IMF ile çalışmalarımız artık 4’üncü madde çerçevesinde belirlenecek gündeme yoğunlaşacak. Bugün itibarıyla baktığımızda, mayıs sonrası için bir stand-by (düzenli gözden geçirmeli kredi anlaşması) gerekliliği yok, bir mecburiyet yok” dedi.

IMF ile görüşmelerin sonuçlanmayabileceğini, aksayabileceğini daha önce de söylediğini hatırlatan Ali Babacan, “Dolayısıyla bu bir sürpriz değil” diye konuştu.

ACİL İHTİYACIMIZ YOK

Ali Babacan, IMF anlaşmasının gerekliliği konusunda, “Bizim acil bir ihtiyacımız yok. IMF ile bir anlaşma yapma mecburiyetimiz yok. Türkiye bu dönemde kendi politikalarıyla güçlü bir ekonomi ortaya koydu. Bunu artık herkes teyit ediyor” dedi.

Ali Babacan, bir gazetecinin, “IMF’nin açıklamasından bu işin bittiği izlenimini alıyoruz” demesi üzerine, “Dün akşam çok yoğun bir telefon trafiği yaşadık, karşılıklı kararlarımızı verdik. Açıklamayı da önce biz yaptık çünkü bu bizim kararımız” şeklinde konuştu.

‘ANLAŞMAYA GEREK KALMADIĞINI GÖRDÜLER’

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni bir kredi anlaşması yapmaması konusundaki kararın IMF ile ortak bir şekilde alındığını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: “IMF daha çok ayakları üzerinde duramayan ülkelere destek sağlıyor. Son geldiğimiz noktada, Türkiye’nin ekonomik anlamda ayakları üzerinde durduğu, anlaşmaya gerek kalmadığı kanaati IMF’de de oluştu. Mayıs ayında ‘Madde 4’ diye nitelendirilen incelemeler yapılacak. Türkiye’yi böyle görmüş olmaları bizi ayrıca mutlu etmektedir.”

Ocaktan beri ne değişti?

IMF ile 19 ay süren görüşmeler boyunca dönem dönem hükümet üyelerinden ‘Anlaşma yapıldı, yapılacak’ yönünde açıklamalar gelmişti. Bu açıklamalardan birini de ocak ayında Başbakan Tayyip Erdoğan yapmıştı. Erdoğan’a bunun üzerine ‘Ocaktan bu yana ne değişti?’ diye soruldu. Başbakan soruyu, “O zaman da herhangi bir siyasi dayatma olursa, anlaşmaya ‘evet’ demeyeceğimizi söylemiştik. IMF’nin son dönemlerde bu konuya pek ‘illa bu da olsun’ gibi bir yaklaşımı yoktu” diyerek yanıtladı.

8 MİLAR DOLAR 2013'TE SİLİNECEK

Türkiye’nin şu anda IMF’ye 8 milyar dolar borcu bulunuyor. Bu borç, yeni anlaşma yapılmaması halinde 2013’te tamamen sona erecek. Türkiye IMF ile ilk stand-by anlaşmasını 1 Ocak 1961’de imzaladı. Geçen sürede 19 defa anlaşma yapıldı. Bunlardan sadece son ikisi başarıyla tamamlandı. 1961-1969 arası her yıl birer anlaşma gerçekleştirildi. 1970-1978, 1984-1994 ve 1995-1999 dönemleri anlaşmalara ara verilen yıllar oldu. 18 Haziran 1980 tarihli stand-by, 3 yıllık süresiyle en uzun anlaşmaydı. Türkiye 49 yıllık süreçte IMF’den 50 milyar doların üzerinde kaynak aldı.

2

Haberin Devamı