Gündem Hüseyin Dede, 70 yıldır örgü örüyor

Hüseyin Dede, 70 yıldır örgü örüyor

Paylaş
Hüseyin Dede, 70 yıldır örgü örüyor

Samsun'da yaşayan 80 yaşındaki Hüseyin Kalay, birçok kadının ismini dahi bilmediği örgü türleriyle kazak, yelek ve çorap örerek görenleri şaşırtıyor

Samsun’un 19 Mayıs ilçesine bağlı Çiftlik köyünde yaşayan 80 yaşındaki Hüseyin Kalay, birçok kadının ismini dahi bilmediği örgü türleriyle kazak, yelek ve çorap örerek görenleri şaşırtıyor. Hüseyin Kalay,10 yaşından beri örgü ördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Çocukken ablasının kendisine bir çift çorap ördüğünü ancak yaşadıkları bir anlaşmazlık sonucu ördüğü çorapları geri istediğini anlatan Kalay, "Bu olaydan sonra eve gidip eski çorapları söktüm. O zamanlar orlon ipler yoktu. Kendime bir çift çorap ördüm. Yeni başladığım için yanlış yaptığım zaman söküp tekrar örerek örgü yapmayı öğrendim" dedi.

Köydeki kullanılmayan eski telefon tellerini keserek kendisine bir çift örgü şişi yaptığını belirten Kalay, ilk çorabının ardından kazak, yelek ve süveter örmeye başladığını dile getirdi.

-Ev hanımlarının bile yapamadığı teknikleri biliyor-

Mesleğinin taş duvar ustalığı olduğunu, günlük işlerinden fırsat buldukça, eşine, gelinine, çocuklarına ve torunlarına örgüden giyecekler yaptığını kaydeden Kalay, ilerlemiş yaşına rağmen Selanik, pirinç, saç örgüsü gibi kadınların bile yapmakta zorlandığı teknikleri uyguladığını belirtti.

Haberin Devamı

Köyündeki komşu kadınlara örgü konusunda yardım ettiğini anlatan Kalay, "Gözüm iyi görse örgülerle ev ihtiyacımı, geçimimi bile sağlayabilirim" diye konuştu.

Hüseyin Kalay, eşine de evliliğinin ilk yıllarında kazak ördüğünü sözlerine ekledi.

Gelin Nadiye Kalay (46) ise örgü yapmayı kayınpederinden öğrendiğini, hatta zorlandığı yerde ondan yardım aldığını ifade ederek, "Kayın babam bana da hediye olarak çorap ördü" dedi.