Dünya Husiler Başkanlık Sarayı'na girdi!

Husiler Başkanlık Sarayı'na girdi!

Paylaş
Husiler Başkanlık Sarayı'na girdi!

Yemen'de isyancı Husiler Başkanlık Sarayı'na girdiği iddia ediliyor. Çatışmalar sürerken, ABD ve Mısır elçilerinin ülkeyi terk ettiği de söylentiler arasında...

Reuters'ın haberine göre Yemen'in başkenti Sana'ya geçen yıl Eylül ayında giren Husi militanları bugün başkanlık sarayını bastı. Yemen'in eski devlet başkanı Salih'i destekleyen Husilerle hükümet güçleri son 18 aydır savaşıyor.

Haberin Devamı

Bazı kaynaklar Husilerin Başkanlık Sarayı'nı ele geçirdiğini söylese de, El Cezire'ye konuşan bir askeri yetkili bu iddiayı yalanladı.

AFP ise, görgü tanıklarına dayanarak, Husilerin saray kompleksine girdiğini duyurdu.

Reuters'e konuşan Yemen Ordusu'na bağlı bir komutan ise Husiler'in sarayı ele geçirdiğini doğruladı.

Öte yandan ABD ve Mısır elçilerinin güvenlik sorunu nedeniyle ülkeyi terk ettiği, ABD elçisinin konvoyuna ateş açıldığı da gelen bilgiler arasında.

Yemen hükümeti ile Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında geçen yıl 6 maddelik anlaşma imzalanmıştı.

Ensarullah Hareketi temsilcileri, anlaşmadaki Husilerin orduya ait merkezlerden ele geçirdikleri silahları teslim etmesini öngören maddeyi imzalamamıştı.


“Ensarullah fırsatçı bir hareket değil”

Ensarullah Hareketi’nin siyasi büro temsilcilerinden Ali Buheyti de Husilerin oportünist bir hareket olmadığını ve mevcut durumdan yararlanarak iktidarı ele geçirmek gibi bir amacının bulunmadığını belirterek tüm tarafların katılacağı bir ulusal birlik hükümeti kurulması için çalıştıklarını söyledi.

Husilerin 2014 yılının eylül ayında başlattığı kitlesel gösteriler sonucu ordudan birçok birlik Husilere katılmış devlet kurumları, Husilerin eline geçmiş, Başbakan Muhammed Ali Basende istifa etmiş ve Yemen Cumhurbaşkanı Husilerle anlaşma yapmayı kabul etmişti.


"Hükümet saf dışı"

Husilerin 21 Eylül 2014'te Sana'nın ve diğer önemli kentlerin kontrolünü ele alması ve ordu ile hükümetin ''Saf dışı kaldığı' görüntüsü ülkede rejim değişikliğinin hazırlıkları olarak yorumlanmıştı. Husilerin, ülkedeki son meşru lider Cumhurbaşkanı Hadi'ye yönelik saldırıları darbe girişimi olarak yorumlanıyor. Ülkede, Husilerin bu saldırıyla Hadi'yi de görevinden ''İndirme'' girişiminin provasını yaptığı kanısı yaygınlaşırken, silahlı çatışmalar da halk arasındaki endişeyi arttırıyor.

Gözler Salih'in üzerinde

Yaşanan gerginlikler ve Husilerin silah gücünün eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve kendisine bağlı askeri birlikler tarafından desteklenmesiyle oluştuğu iddia ediliyor. Salih'in kendisine yönelik yapılan 2011 halk ayaklanmasının ardından görevini devretmesine rağmen ülke siyaseti ve ordu içindeki gücünü hala devam ettirmesi nedeniyle devrim hareketinin başarısız olması için Husilere tam destek verdiği öne sürülüyor. Salih'in, oğlu Ahmed Ali Salih'i yönetime getirmek için Husilerle anlaştığı da iddialar arasında yer alıyor.



Haberin Devamı