Gündem Hyundai gösterge ikaz lambaları ve anlamları...

Hyundai gösterge ikaz lambaları ve anlamları...

Paylaş
Hyundai gösterge ikaz lambaları ve anlamları...

Hyundai marka aracı olanlar zaman zaman ikaz lambalarının ne anlama geldiğini merak ediyor. Hatta herhangi bir arızada neler yapılması gerektiği ciddiyet arz ediyor. Biz de sizler için Hyundai marka araçların ikaz lambalarını inceledik.

Hyundai marka araçların gösterge panelinden birbirinden değişik ikaz lambaları yer alıyor. Bu ikaz lambaların anlamları bilinmeyince sıkıntılar daha da artıyor. Sizler için Hyundai marka araçların ikaz lambalarını ve anlamlarını derledik.

Haberin Devamı

Motor soğutma suyu sıcaklığı uyarı ışığı (varsa) Motor soğutma suyu sıcaklığı 120 ± 3°C üzerine çıktığında uyarı ışığı yanar. Hararet yapmış bir motorla yola devam etmeyin. NOT Motor soğutma suyu sıcaklık uyarı ışığı yanarsa, bu motora zarar verebilecek aşırı ısınmayı gösterir.

Kapı açık uyarı ışığı Bu uyarı ışığı, kontak anahtarı herhangi bir konumdayken kapılardan birisi tam kapanmadığında yanar.

Motor yağ seviyesi uyarı ışığı (varsa) Motor yağı seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğinde, motor yağ seviyesi uyarı ışığı yanar. Uyarı lambası yanarsa, motor yağı seviyesini mümkün olan en kısa sürede kontrol edin ve gerekirse motor yağı ekleyiniz. Bir huni kullanarak önerilen yağı yavaşca doldurunuz (Yağ ikmal kapasitesi: yakla- şık 0,6 ~ 1,0 lt.). Yalnız belirlenmiş olan motor yağını kullanınız. Motor yağını yağ seviyesinin yağ seviye çubuğundaki F işaretini aşmadığından emin olacak şekilde, taşırmadan doldurunuz.

Haberin Devamı

Arka kapak açık uyarı ışığı Bu uyarı ışığı, bagaj kapısı güvenli bir şekilde kapatılmadığı zaman yanacaktır.

Düşük yakıt seviyesi uyarı ışığı Bu uyarı ışığı yakıt deposunun neredeyse boş olduğunu gösterir. Bu ışık yandığında, en kısa zamanda yakıt doldurulmalıdır. Yakıt Seviyesi Düşük Uyarı Işığı yanık durumda veya yakıt “E” işaretinin altındayken araç kullanılması, motorun düzensiz ateşleme yapmasına ve katalitik konvertör arızalarına yol açar (varsa).

Emniyet kemeri uyarısı (varsa) A Tipi Kontak anahtarını her ON (AÇIK) konumuna getirdiğinizde emniyet kemeri uyarı lambası kemerin takılı olmasını dikkate almaksızın, sürücü için bir hatırlatıcı olarak yaklaşık 6 saniye süreyle yanıp sö- ner. Kontak ON konumuna getirildikten sonra eğer sürücünün emniyet kemeri bağlı de- ğilse, emniyet kemeri uyarı ışığı yaklaşık 6 saniye boyunca tekrar yanıp söner. Kontak anahtarı ON (AÇIK) konumuna getirildiğinde sürücünün emniyet kemeri bağlı değilse ya da kontak anahtarı ON(AÇIK) konumuna getirildikten sonra kemer çözülmüşse, emniyet kemeri uyarı zili, yaklaşık 6 saniye süreyle çalar. Bu sürede eğer emniyet kemeri takılırsa, sesli uyarı hemen durur (varsa).

Haberin Devamı

ECO göstergesi (varsa) (Otomatik şanzıman) ECO göstergesi, ekonomik olarak sürmenizi bilgilendiren bir sistemdir. Yakıt performansını iyileştirmenize yardım etmek için, ekonomik sürüş yaptığı- nızda görüntülenir. • ECO ON modunda ekonomik sürüş yaptığınız zaman, ECO göstergesi (yeşil) yanar. Göstergenin görüntülenmesini istemezseniz, TRIP düğmesine basarak ECO ON modunu OFF moduna çevirebilirsiniz. ECO ON/OFF modu işlemleri için, önceki sayfaya bakınız. • Yakıt verimliliği, sürücünün sürüş alış- kanlıklarına ve yol şartlarına göre deği- şebilir. • Ekonomik sürüşe uygun olmayan P (Park), N (Boş), R (Geri vites) veya spor modu sürüş konumlarında iş görmez.

EPB (Elektrikli El Freni) arıza göstergesi EPB arıza göstergesi kontak anahtarı ON konumuna getirildiğinde yanar, fakat yaklaşık 3 saniye sonra sönmelidir. Eğer uyarı ışığı yanmazsa ya da sürekli biçimde yanık kalıyorsa, aracınızı derhal HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirmenizi öneririz. ESC göstergesi ESC’nin düzgün çalışmadığını göstermek için yandığı zaman, EPB arıza göstergesi yanabilir, ancak bu durum EPB’de bir arıza var demek değildir.

Haberin Devamı

Motor yağı basınç uyarı ışığı Bu uyarı ışığı motor yağ basıncının düşük olduğunu gösterir. Eğer ışık sürüş esnasında yanarsa: 1. Aracı emniyetli şekilde yolun kenarına çekiniz ve durunuz. 2. Motor çalışmıyor iken, motor yağı seviyesini kontrol ediniz. Seviye düşükse, gerektiği kadar yağ ilave ediniz. Yağ ilave ettikten sonra uyarı ışığı hâlâ yanıyorsa veya yağ bulamazsanız, HYUNDAI yetkili servisi çağırmanızı öneririz.

AFLS (Adaptif Ön Aydınlatma Sistemi) arıza göstergesi (varsa) AFLS arıza göstergesi yanarsa, AFLS düzgün çalışmıyordur. En yakın emniyetli yere yanaşın ve motoru tekrar çalıştırın. Eğer gösterge sürekli açık kalıyorsa, bir HYUNDAI yetkili servisinde frenleri hemen kontrol ettirmenizi öneririz.

Immobilizer göstergesi (varsa) Bu gösterge, immobilizer anahtarı yerine takılıp, motoru çalıştırmak için ON konumuna getirildiğinde yanar. Bu sırada motoru çalıştırabilirsiniz. Motor çalıştıktan sonra ışık söner. Eğer bu ışık, motoru çalıştırmadan önce kontak anahtarı ON konumundayken yanıp sönüyorsa, sistemi HYUNDAI yetkili servisinde kontrol ettirmenizi öneririz.

Haberin Devamı

Elektrik destekli direksiyon (EPS) sistemi uyarı ışığı (varsa) Bu gösterge ışığı, kontak anahtarı “ON (AÇIK)” konumuna getirildiğinde yanacak ve sonra motor çalıştıktan sonra sö- necektir. Bu ışık, EPS’de arıza olduğunda da yanar. Sürüş sırasında yanarsa, aracınızı kontrol edilmesi amacıyla HYUNDAI yetkili servisine götürmenizi öneririz.

Hız sabitleyici SET göstergesi Gösterge, hız sabitleyici kontrol düğmesi (-SET veya RES+) ON konumdayken yanar. Gösterge paneli üzerindeki hız sabitleyici SET göstergesi, hız sabitleyici kontrol düğmesine (-SET- veya RES+) basıldığı zaman yanar. Hız sabitleyici SET göstergesi, hız sabitleyici kontrol düğmesine (CANCEL) basıldığında ya da sistem devre dışı bırakıldığında yanmaz.

Hava yastığı uyarı ışığı (varsa) Bu uyarı ışığı, kontak anahtarını her ON konumuna getirdiğinizde, yaklaşık 6 saniye süreyle yanar. Bu ışık, İlave Güvenlik Sistemi (SRS) düzgün bir şekilde çalışmıyorsa da yanar. Hava yastığı uyarı ışığı, kontak anahtarı “ON” konumuna getirildiğinde veya motor çalıştırıldığında yanmaz veya 6 saniye geçtikten sonra bile sürekli yanıyorsa veya araç hareket halinde olduğunda yanarsa, sistemin kontrolü için HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.

Motor arıza ışığı (MIL) – (Motor kontrol ışığı) Bu gösterge, emisyon kontrol sisteminin değişik unsurlarını izleyen Motor Kontrol Sisteminin bir parçasıdır. Eğer sürüş esnasında bu gösterge yanarsa, emisyon kontrol sisteminin bir yerinde olası bir arıza tespit edildiğini gösterir. Bu gösterge kontak anahtarı “ON” konumuna getirildiğinde yanacak, ve motor çalıştırıldıktan sonra birkaç saniye içinde sönecektir. Sürüş sırasında yanarsa veya kontak anahtarı “ON (AÇIK)” konumuna getirildiği zaman yanmazsa, sistemin kontrol edilmesi için HYUNDAİ yetkili servisine gitmenizi öneririz. Genel olarak, aracınızı sürmeye devam edebilirsiniz, fakat sistemi HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirmenizi öneririz. DİKKAT • Emisyon kontrol sistemi arıza gösterge ışığı yanarken uzun süreli araç kullanımı, sürülebilirliğe ve/veya yakıt ekonomisine etki eden emisyon kontrol sistemlerinin hasar görmesine neden olabilir. • Emisyon Kontrol Sistemi Arıza Gösterge Işığı yanmaya başlarsa, motorun güç kaybına neden olabilecek katalitik konvertör hasarı olasıdır. Sistemin, HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirilmesini öneririz.

Sinyal lambası göstergesi Gösterge paneli üzerinde yanıp sönen yeşil oklar sinyallerin gösterdiği yönü yansıtır. Oklar yanar, ancak yanıp sönmezse veya normalin üzerinde sıklıkla yanıp sönerse veya hiç yanmazsa, dönüş sinyal sisteminde bir arıza var demektir. HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.

TPMS (Lastik Basıncı İzleme Sistemi) göstergesi (varsa) Düşük lastik basıncı göstergesi Düşük lastik basıncı göstergesi, kontak anahtarı “ON” konumuna getirildikten sonra 3 saniye süreyle yanar. Lastik Basıncı İzleme Sistemi’nde bir sorun olduğunda, düşük lastik basıncı göstergesi bir dakika kadar yanıp söndükten sonra sürekli yanar. Bu durum meydana gelirse, sistemi HYUNDAI yetkili servisinde kontrol ettirmenizi öneririz.

Ön ısıtma göstergesi sadece dizel araçlarda. Ön ısıtma göstergesi (Dizel motor) Kontak anahtarını “ON-açık” konumuna getirdiğinizde, gösterge ışlığı yanar. Motor, ön ısıtma gösterge ılığı söndükten sonra çalıştırılabilir. Bu uyarı ışığının yanma süresi; soğutma suyu harareti, hava sıcaklığı ve akünün durumuna göre değişir. ] NOT Ön ısıtma işlemi tamamlandıktan sonra, motor 2 saniye içinde çalıştırılmazsa, kontak anahtarını 10 saniye süreyle LOCK/OFF konumuna geri getiriniz ve sonra ön ısıtmayı tekrar etmek için yeniden ON konuma getiriniz.

Sürüş esnasında iki uyarı ışığı aynı anda yanıyorsa, aracınızın ABS ve EBD sisteminde bir arıza olabilir. Bu durumda, ABS ve normal fren sistemi düzgün çalışmayabilir. Sistemin, HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirilmesini öneririz. El freni ve fren hidrolik seviyesi uyarı ışığı Bu ışık kontak anahtarı ON konumuna getirildiğinde yanar ve el freni çekilmemişse, yaklaşık 3 saniye sonra söner.

El freni uyarı ışığı Bu uyarı ışığı, kontak anahtarı START veya ON konumundayken el freni çekildiğinde yanar. El freni bırakıldığında uyarı ışığı sönmelidir. Düşük fren hidrolik seviyesi uyarı ışığı Uyarı ışığı sönmezse, depodaki fren hidrolik seviyesinin düşük olduğunu gösterebilir. Uyarı ışığı sönmüyorsa:

1. Dikkatle en yakın emniyetli yere sürünüz ve aracı durdurunuz.

2. Motor çalışmıyorken, derhal fren hidrolik seviyesini kontrol ediniz ve gerektiği kadar hidrolik ilave ediniz. Sonra tüm fren parçalarını hidrolik sızıntısına karşı kontrol ediniz.

3. Eğer sızıntı bulursanız, uyarı ışığı sönmezse veya frenler düzgün çalış- mazsa aracı kullanmayınız. HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz. Aracınız ikili çapraz fren sistemi ile donatılmıştır. Bunun anlamı, ikili fren devrelerinden biri arızalandığında, diğer fren devresi ile hala frenleme yapabilirsiniz, demektir. İkili fren sisteminden sadece birinin çalışması durumunda, aracın durdurulabilmesi için fren pedalına daha fazla kuvvetle ve normalden daha uzun pedal kursu ile basılması gerekir.

Ayrıca, araç fren sisteminin bir miktar çalışması ile en kısa mesafede durmaz. Araç hareket halinde iken frenler arıza yaparsa, motor freni yapmak için vitesi küçültün ve aracı en kısa zamanda emniyetli bir bi- çimde durdurunuz. Ampullerin çalıştığını kontrol etmek için, kontak ON konumundayken el freni ve fren hidrolik seviyesi uyarı ışıklarının yanıp yanmadığını kontrol ediniz.

Auto Stop göstergesi (ISG) (varsa) Motor ISG (Idle Stop and Go) (Rölanti Dur ve Kalk) sisteminin Rölanti duruş konumuna girdiğinde, bu gösterge yanar. Otomatik çalıştırma meydana geldiğinde, gösterge panelindeki “auto stop” göstergesi 5 saniye için yanar söner. Daha fazla bilgi için, Bölüm 5’in ön tarafındaki ISG (Idle Stop and Go) (Rölanti Dur ve Kalk) sistemine bakınız. ] NOT Motor ISG sistemi tarafından otomatik çalıştığında, bazı uyarı lambaları (ABS, ESC, ESC OFF, EPS veya el freni uyarı lambası) birkaç saniye için yanabilir. Bu, düşük akü voltajı nedeniyle olur. Sisteminizde arıza olduğu anlamına gelmez.