Dünya İbadi: Musul'un batı yakasını DEAŞ'tan kurtarma operasyonu başladı

İbadi: Musul'un batı yakasını DEAŞ'tan kurtarma operasyonu başladı

Paylaş
İbadi: Musul'un batı yakasını DEAŞ'tan kurtarma operasyonu başladı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'un batı yakasını DEAŞ'tan kurtarmaya yönelik operasyonun başladığını açıkladı. Irak güçleri geçen ay Musul'un doğusunda kontrolü sağlamıştı ancak kentin batısı halen DEAŞ'ın elinde...

Musul'da kritik operasyon başladı... Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'un batı yakasını DEAŞ'tan kurtarmaya yönelik operasyonun başladığını açıkladı.

Irak güçleri geçen ay Musul'un doğusunda kontrolü sağlamıştı ancak kentin batısı halen DEAŞ'ın elinde. Irak'tan yapılan açıklamaya göre 3 cepheden süren operasyonda yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi Musul'da "önceliklerinin toprak değil, insanların kurtarılması" olduğunu belirtti.

ÜÇ CEPHEDEN İLERLİYORLAR


AA'ya konuşan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, "Sabahın erken saatlerinde başlayan operasyonda, Irak ordusu kuzeyden, federal polis güçleri hem kuzey hem de güneyden, Haşdi Şabi güçleri ise batı cephesinden ilerleme kaydediyor " dedi.

ÜÇ KÖY VE BİR SANTRAL


Operasyonda şu ana kadar üç köy ve bir elektrik santralinde kontrolün sağlandığı belirtildi.

AA'nın haberine göre, Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medya Ağı tarafından yapılan yazılan açıklamada, "Irak ordusuna bağlı 16'ncı Tugay ve federal polis gücü, Bağdat-Musul yolu üzerinde yer alan Bahira ve Azibe köyleri ile Musul-Hammam el-Alil kasabası arasındaki El-Lezake köyünde kontrolü sağladı" ifadelerine yer verildi.

Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Naif ez-Zubeydi de AA muhabirine, "Federal polis güçleri, Musul'un batısında yer alan Azibe köyü yakınlarındaki elektrik santralini terör örgütü DEAŞ'ın elinden aldı" dedi. Musul'un batı yakasına doğru ilerleme kaydeden Irak güvenlik güçleri ile DEAŞ militanları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını aktaran Zubeydi, uluslararası koalisyon güçlerinin sağladığı hava desteğiyle üstünlük kazanıldığını kaydetti.


YOĞUN ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR


Öte yandan Musul Operasyonlar Komutanı Abdulemir Yarullah yaptığı yazılı açıklamada, "Operasyona katılan güçler, verilen talimatlar doğrultusunda ilerleme kaydedecek. Musul'un batısının geri alınması için Irak ordusu, federal polis gücü ve Haşdi Şabi yoğun bir çatışma içerisinde" ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı İbadi, 17 Ekim 2016'da başlatılan Musul operasyonunda 24 Ocak itibarıyla kentin doğu bölgesinin tamamının DEAŞ'tan kurtarıldığını açıklamıştı.

SİVİLLER OPERASYONU ZORLAŞTIRABİLİR


Askeri ve idari yetkililer kentin batısına yapılacak operasyonun, "dar sokaklar ve bölgede yaşayan yaklaşık 750 bin sivil" göz önüne alındığında daha çetin geçeceğini öngörüyor.

MUSUL'UN BATISINDAKİ SİVİLLERİN DURUMU


Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'ndan (UNAMI) dün yapılan açıklamada, Musul kentinin batısında, dükkanların kapalı olması, hayat pahalılığı ve içme suyu kıtlığı nedeniyle on binlerce sivilin durumunun kötüye gittiği bildirilmişti.

Irak'taki İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande de bölgede durumun endişe verici olduğunu belirterek, "Araştırmalar, halkın şu an büyük bir sorun yaşadığını, anne ve babaların çocuklarını doyurmak ve evlerini ısıtmak için büyük çaba harcadığını gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Grande, operasyonlar sırasında on binler ya da yüz binlerce sivilin, bir süre kuşatma altında tutulabileceğine ve bölgeden kaçışların olabileceğine işaret ederek; sivillerin kurtarılmasının en öncelikli meselelerden biri olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı