Siyaset 'İbretle izledik'
Paylaş
'İbretle izledik'

Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Fransa'nın başkenti Paris'te, terörle mücadelede dayanışma için düzenlenen yürüyüşe ilişkin, 12 milyon insan katledildiğinde ses çıkarmayan insanlığın, sadece 12 kişiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayağa kalkmasını ibretle izlediklerini söyledi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 30. İl Müftüleri İstişare toplantısına katılmak için Edirne’ye geldi. Bir otelde düzenlenen toplantıya Görmez’in yanı sıra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve 81 ilin müftüleri katıldı.

Haberin Devamı

Toplantısının açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Paris’te 12 kişinin öldürülmesinin ardından düzenlenen ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte çok sayıda Avrupa ülkesi başbakanın katıldığı terör karşıtı yürüyüşü eleştirerek ’ibretle izledik’ ifadelerini kullandı.

Müslüman coğrafyada son 10 yılda yaklaşık 12 milyon kişinin katledildiğini belirten Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü:

'AYNI TEPKİYİ VERMİYORSAN, İNSANLIK ÖLMÜŞTÜR'

"Son 6 ay içerisinde Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de Nijerya’da, Lübnan’da, Pakistan’da nice insanlar, nice Müslümanlar hayatlarını kaybetti. Masumca ve sessizce nice insanlar hayatını kaybetti. Herkese Allah’tan rahmet diliyorum. Aynı şekilde geçen hafta Fransa’da meydana gelen saldırı dolayısıyla bütün insanlığın, insanlık aleminin acısını paylaştığımızı dünyaya ilan ettik. Ve İslam dünyasında meydana gelen acı hadiselerin İslamofobia olarak başka topraklara, başka coğrafyalara nasıl yansıdığını ve buralarda başka terör hadiselerine nasıl sebep teşkil ettiğini acı acı hep birlikte idrak etti. Öncelikle bu vesile ile ben birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Dini mübini İslam’a göre her can değerlidir. Her masum insanın yok edilmesi, bütün bir insanlığı yok etmeye eşdeğerdir. Bir insanın ölümü bütün insanlığın ölümüdür. Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle. Vahşete dayalı ölüm, vahşete dayalı ölümler Şam’da, Bağdat’ta olmasıyla, Paris’te olması arasında hiçbir fark yoktur. Dehşet ve katliamın Karaçi’de, Nijerya’da, Yemen’de meydana gelmesiyle, Berlin’de Londra’da, Washington’da, York’ta meydana gelmesi arasında herhangi bir fark gözetilmemelidir. Eğer dünya bu ölümlerin hepsine ama hepsine, bu katliamların tamamına din, mezhep, coğrafya ve bölge ayırımı yapmazsızın aynı tepkiyi vermiyorsa, işte asıl insanlık o zaman tümüyle ölmeye mahkumdur."

Haberin Devamı

'PARİS’TEKİ YÜRÜYÜŞÜ İBRETLE İZLEDİK'

Paris’te öldürülen 12 kişi için düzenlenen terör karşıtı yürüyüşü ’ibretle izlediklerini’ kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Son günlerde bunu acı acı yaşıyoruz. Ve ibretle bütün dünyayı, çağdaş dünyayı izliyoruz. Bir tarafta 12 milyon, son yıllarda son 10 yılda İslam coğrafyasında acılarla kıvranan İslam coğrafyasında 12 milyon insan katledildi. Yok edildi. Ama geçen hafta Paris’te yine aynı şekilde hiçbir bir müminin, hiçbir aklıselimin kabul etmeyeceği bir şekilde 12 insan hunharca katledildi. Ama 12 milyon insanının katline ses çıkarmayan insanlık, sadece 12 kişiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayağa kalkmasını da hep birlikte ibretle izledik. Ve insanlığın bir an önce bu noktada kendine gelmesi gerektiğini ifade etmek isterim. Dünya kamuoyunca teröre, şiddete ve vahşete sadece öldürülenlerin kimliğine ve coğrafyasına göre tepki oluşturuluyorsa, bu ölümlere çare bulmak maalesef mümkün değildir."
Sömürgeler, işgaller, saldırılar karşısında maddi işkencelerle büyük travmalar yaşayan Müslümanların kutsalını aşağılamanın cinnet haline davetiye niteliği taşıdığını kaydeden Görmez, "Hele hele bunların ifade özgürlüğü adı altında yapılmış olması kabul edilemez" dedi.

Haberin Devamı

'İSLAMOFOBİAYI YÜREKLERDEN NASIL SİLERİZ?'

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, zaman içerisinde İslamofobianın tüm dünyayı sardığını ve Avrupa’da yaşayan her 3 kişiden birinin İslamofobia hale geldiğini söyledi. Avrupa’da camilere yapılan ırkçı saldırıları da hatırlatan Görmez şöyle konuştu:

"İslamofobia gelecek yıllarda daha çok konuşulacak. İslamofobia kelimesini 11 Eylül’den sonra ilk kez Hollanda Başbakanı telaffuz etti ve daha sonra da sık duyulmaya başlandı. Zaman içerisinde İslamofobia tüm dünyayı sardı. Fobi ve korku olmaktan çıktı. Önce bir nefrete dönüştü, o nefret bir düşmanlığa dönüştü. O düşmanlık şiddet üretmeye başladı, kötülükler üretmeye başladı. Arkadaşlarımızın sadece 2014 yılında Avrupa’da camilere yapılan, camilere yazılan ırkçı yazılar, camilerin kapısına bırakılan domuz kafaları gibi nefret suçlarını sadece Avrupa’da görev yapan arkadaşlarımızın camilerine yapılanları topladığımızda çok büyük bir yekün oluşturduğunu ifade etmek isterim. Araştırmalar Avrupa yaşayan her 3 kişiden birinin bu korkuya kapıldığını, gençler yüreklerde bütün insanlığa rahmet getiren İslam’a karşı bir korkunun ve nefretin oluştuğunu gösteriyor. Bu bizim en büyük derdimiz olmalı. Hep birlikte biz bu korkuyu, nefreti kalplerden, yüreklerden nasıl silebiliriz? Hep birlikte buna kafa yormalıyız."

Haberin Devamı

Açılış konuşmalarının ardından 81 il müftüsünün katılımıyla 3 gün sürecek olan istişare toplantısına geçildi.

DHA