Beden Sağlığı İçeceklere atılan buzlar amip hastalığına yol açıyor

İçeceklere atılan buzlar amip hastalığına yol açıyor

Paylaş
İçeceklere atılan buzlar amip hastalığına yol açıyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, sıcak havalarda serinlemek için içeceklere atılan buzların amip hastalığına yol açabileceğini söyledi

Yaz aylarında sıcaklığın arttığı dönemde özellikle çocuklarda karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerin görülebileceğini anlatan Doç. Dr. Behice Kurtaran "Bu dönemlerde amip vakası genellikle görülür ama beklenenden fazla bir durum yok şimdi. Her ishal vakası da amip değildir ancak bazı virüsler amip kadar etkili olabiliyor" dedi.

Haberin Devamı

İSHAL GİDERİCİ İLAÇ UYARISI

Klorlanmayan içme suları ve ellerin sık yıkanmamasının amip hastalığına davetiye çıkardığını aktaran Doç. Dr. Behice Kurtaran, şunları kaydetti:

"İçilen sulara veya içeceklere konulan buz da risk taşıyabilir. Klorlanmayan sulardan hazırlanan buz parçasını içeceğinize koyarsanız risk oluşturabilir. Kirli ellerin temas ettiği buzlar da amip hastalığına neden olabilir. İyi temizlenmeyen yeşillikler de risklidir. Temizliğinden emin olunmayan gıdalardan ve içeceklerden uzak durulmalı. Tuvalet ihtiyacının ardından, yemek öncesi ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Yıkanmayan elle tutulan kapı kolu bile hastalık bulaştırabilir. Amip gibi hastalıklar özellikle çocuklar da daha sık görülüyor. Çünkü küçük çocuklar hijyen alışkanlığını hemen kazanamıyor.

Haberin Devamı

Belirti olarak karın ağrısı görülebiliyor. Bu rahatsızlık sıvı kaybına, kusmaya de neden olabilir. Bazı ishal vakalarında ilaç kullanmaya gerek olmayabiliyor ama amip gibi hastalıklarda ilaç tedavisi mutlaka gerekiyor. Eczanelerde satılan bazı ishal giderici ilaçların amip tedavisinde kullanılmaması gerekiyor çünkü fayda yerine zarar verebilir."

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)