Gündem 'İçki yasağını turiste nasıl anlatacağız'

'İçki yasağını turiste nasıl anlatacağız'

Paylaş
'İçki yasağını turiste nasıl anlatacağız'

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, alkol yasağının Antalya'da 6 binden fazla işletmenin kapanmasına yol açacağını belirterek, "Biz bu yasakları şimdi turiste nasıl anlatacağız" dedi

ATSO Meclisi, tamamlanan seçim süreci sonrası ilk toplantısını yaptı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO Meclisi’nin çalışmaları, fikirleri ve nezaketiyle Antalya’ya örnek olacağını söyledi.

6 BİNDEN FAZLA İŞYERİ KAPANIR


Üç gün içinde alkollü içkiyle ilgili yasanın Meclis’ten geçtiğine dikkat çeken Çetin Osman Budak, "Durup dururken, gündem bir anda değişiyor. Bir kavga bitmeden yeni bir kavga başlayabiliyor. Bu yasa, Antalya’da 6 binden fazla işletmeyi ilgilendirmektedir. Yalnızca doğrudan ilgili bizim üyemizin sayısı 3 bin 800’dür. Bir o kadar da esnaf odalarına kayıtlı işletme bulunuyor. Bunların arasında yeni yatırım yapmış, yeni bir işyeri almış veya açmış olanlar var. İçlerinde dünya kadar para yatırmış olan var. Ama birden bire bir yasa değişikliğiyle şimdi ne yapacaklarını bilemiyorlar" diye konuştu.

TURİSTE NASIL ANLATACAĞIZ?

Antalya’nın bir turizm şehri olduğuna dikkat çeken Budak, şöyle devam etti:

"Biz bu yasakları şimdi turiste nasıl anlatacağız, gerçekten bilemiyorum. Aslında bu yasada çocuk ve gençlere içki satılmaması çok doğru bir karardır. Reklam sınırlaması doğru bir karardır. Karayolları üzerinde sınırlama doğrudur. Bunlara kimse bir şey söyleyemez. Gece geç saatlerde satış sınırı da olabilir. Ama saat 22.00’de satış yasağı birdenbire uygulandığında yüzlerce esnaf mağdur olur. Bu konuda yetki belediyelerde olmalıydı.

Kars’taki bir ilçe ile Bodrum veya Kemer aynı statüye konulmamalıydı. Ayrıca dışarıdan içki görünmemesi gibi bir karar da çıkmıştır. Restoranlar, sahildeki kafeler perde mi takacaklar? Henüz bilmiyoruz."

Bu konuda Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinin örnek verildiğini aktaran Budak, "Değerli arkadaşlar, o ülkelerde alkol tüketimi Türkiye’den 10-20 kat fazladır. Türkiye’de alkol tüketimi, içkinin tamamen yasak olduğu İran’la aşağı yukarı aynı düzeydedir. Türkiye bir turizm ülkesidir, bu nedenle Türkiye’yi İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan ile karşılaştırmak gerekir. Bu yasanın yarısı doğrudur. Keşke Meclis özel sektörü dinleseydi, Mecliste bir uzlaşma olsaydı, çok daha güzel, tamamı doğru bir yasa çıksaydı" diye konuştu.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)