Sağlık İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir? İşte cevabı

İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir? İşte cevabı

Paylaş
İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir? İşte cevabı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Önder Koç, idrar kaçırma tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı

Halk arasında, 'İdrar kaçırma neden olur?' sorusuna verilen cevap sıklıkla, 'yaşlılığın normal bir sonucu' olduğu şeklindedir. Buna karşın idrar kaçırma şikayetlerinin büyük kısmı genç üreme çağındaki kadınlarda görülür. Çok sayıda genç kadının hayat kalitesini düşüren günlük hayatını ve cinsel hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. İdrar tutamama bireylerde evde ve iş yerinde fiziksel, işlevsel ve psikolojik rahatsızlık ve yaşam kalitesinde azalma ile kendini gösterir.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma, Multipl Skleroz (MS) veya malignite gibi nörolojik hastalıkların habercisi olabilir ve asla yaşla ilgili bir rahatsızlık olarak göz ardı edilmemelidir. Hasta idrar kaçırma testleri ve anketlerinde uzmanlaşmış ürojinekolog doktordan destek almalıdır. Ürojinekolog, idrar kaçırma cerrahi ve medikal tedavisi için uzmanlaşmış, pelvik taban dediğimiz kalça kemiği tabanındaki değişimleri ve onarım sürecini bilen kadın doğum uzmanlarından oluşur. Eğer kadın doğum uzmanınızın bu konuda deneyimi yoksa bu konuda çalışan bir uzmandan yardım almak çözüm sürecinizi hızlandırır.

İDRAR KAÇIRMA SEBEPLERİ NELERDİR?

İdrar kaçırma sık olarak gebelik ve doğum sonrası mesane tabanını destekleyen kas dokusunun hasar görmesi sonucu oluşur. Yaşlılarda görülen idrar kaçırma ise daha çok tuvalete yetişememe tarzında olan sıkışma tipi idrar kaçırmadır. Bunların dışında nörolojik hastalıklar ve omuriliği etkileyen hastalıklarda mesanenin kasılma gevşeme özelliği bozulduğu için taşma tipi idrar kaçırma ile karşılaşılabilir. İdrarı tutmada rolü olan üretra sfikteri kası bozukluklarında da zorlama ve ıkınma hareketleri ile idrar kaçırma olabilir.

Haberin Devamı

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İdrar kaçırma problemi, sebebe yönelik tedavilerle sonuçlandırılır. İdrar kaçırma ameliyatları tam teşekküllü hastane ortamında yapılmalıdır.

İdrar kaçırmayı engelleyen ilaçlar, idrar kaçırmanın tipine göre gerekliyse kullanılır. "İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir?" sorusuna verilecek cevap doğru tanı ve doğru seçilmiş tedavidir.

İdrar kaçırma ameliyatı sıklıkla stress inkontinans hastalarına ya da karışık tip idrar kaçırması olan hastaların öksürük ve karın içi basıncını artıran zorlanma gibi hareketleri ile oluşan idrar kaçırmayı önlemek için yapılır. TOT ya da TVT bant cerrahileri ile desteğini kaybetmiş üretra boynu tabanı güçlendirilir. İdrar kaçırmayı önlemek için çalışan kasın fonksiyonu artırılmış olur. Bu cerrahiler tamamen vajinal yoldan yapılır. Hastada herhangi bir iz kalmaz. Hasta bir gün boyunca hastanede sonda ile kalır. Bir gün sonra işeme kontrolü yapılır ve hasta taburcu edilir. Eğer doğru teknik ve orijinal materyal kullanılır ise başarı yüzde 90-95 oranındadır. Hastada herhangi bir şekilde batın cerrahisi yapılacak ise BURCH ameliyatı ile de karın boşluğundan yapılacak bir operasyonla işlem gerçekleştirilebilir. Mesane boynu asılabilir. 6-8 hafta içinde üretra boynu altında oluşan destek doku fonksiyonu artar. İdrar kaçırma azalır.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma sorunu ihmal edilmemesi gereken ve hayat kalitesini düşüren çok ciddi bir sorundur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.