İdrar kaçırmadan 20 dakikada kurtulun
Pek çok kadın hayatını kâbusa çeviren idrar kaçırma sorununu, sıradan bir durum olarak gördüğü için tedavi yoluna gitmiyor. Ancak yaşlanmanın ve doğumun doğal bir sonucu olarak görülen idrar kaçırmadan 20 dakikada kurtulmak mümkün
İdrar kaçırma kadınların kontrolu dışında ortaya çıkan, sosyal ve hijyenik sorun bir sorun. Türkiye'de idrar kaçırma sıklığı üzerine yapılan çalışmalar menopozdaki kadınların yarısının, doğurganlık çağındaki kadınların ise 3'te 1'inin değişik derecelerde idrar kaçırdığını ortaya koyuyor.
Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Fuat Demirci, idrar kaçıran 5 kadınadan 4'ü idrar kaçırmayı yaşlanma ve doğumun doğal bir sonucu olarak gördüğüne dikkat çekti ve önemli bilgiler paylaştı:
En sık görülen ikinci neden ise sıkışma tipi idrar kaçırma diye adlandırdığımız idrar torbası idrarla dolarken nedeni bilinmeyen bir şekilde idrar torbası kasının kasılmasına bağlı olarak oluşan istem dışı idrar kaçırmadır. Buna 'aşırı aktif mesane sendromu' da deniyor.. Bu tip idrar kaçırma, sıklıkla suyla ilgili işlerde ani idrar yapma hissinin oluşması ve tuvalete yetişememe tarzındadır. Bazı hastalarda birinci ve ikinci birlikte görülür. Bu tip idrar kaçırmaya karma idrar kaçırma denir.
İdrar kaçıran hasta ürojinekoloji yada kadın ürolojisi ile ilgili özel eğitim almış bir hekim tarafından değerlendirilmeli Muayene sırasında pelvis taban ve vajina desteği araştırılmalı birlikte sık görülen genital organ sarkmaları araştırılmalıdır. (rahim, idrar torbası, kalın barsağın son kısmı) Eğer hastanın idrar kaçırması komplike, birlikte ciddi genital organ sarkması varsa ya da ameliyat geçirmişse bu hastalarda 'ürodinami' dediğimiz idrar torbasının fonksiyonlarının araştırıldığı testler yapılmalı.
Hastanın şikayetleri ciddi ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa stres tip kaçırması ya da karma idrar kaçırması varsa kesin tedavi seçeniği ameliyattır.
Geçmişte yapılam ameliyatlar genel anestezi gerektiriyordu ve karında ya da vajinada geniş kesiler yapıldığı için hasta birkaç gün hastanede kalıyordu. Ayrıca ameliyat sonrası idrar yapamama sorunuyla sık karşılaşılmaktaydı. Başarı oranları ise düşüktü.
İdrar kaçırmayı tetikleyen faktörler nedir?
İdrar kaçırmanın en önemli nedeni pelvis tabanının ve idrar torbasının destek dokusunun zayıflamasına bağlı olarak oluşan idrar kaçırmadır. Stres tipi idrar kaçırma dediğimiz bu tip idrar kaçırmada hasta öksürüp aksırdığı, zorlandığı zaman istem dışı idrar kaçırır. Bu durum genellikle çok sayıda doğum yapma, iri bebek doğurma, evde kendi kendine doğum yapma, zor doğum yapma, müdahaleli doğum yapma ya da eğitimli olmayan kişiler tarafından doğurtulma ile ilişkilidir. Ayrıca ağır işlerde çalışma, ileri yaş, menopoz, uzun süren kabızlık, şişmanlık, astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarına bağlı olarak da görülebilir.İdrar kaçırma tipleri neler?
Türkiye'de doğum sayısının fazla olması nedeniyle istem dışı idrar kaçırmanın büyük bölümünü stres tipi idrar kaçırma oluşturuyor ve sıklıkla doğurganlık çağındaki genç kadınlarda rastlanıyor.En sık görülen ikinci neden ise sıkışma tipi idrar kaçırma diye adlandırdığımız idrar torbası idrarla dolarken nedeni bilinmeyen bir şekilde idrar torbası kasının kasılmasına bağlı olarak oluşan istem dışı idrar kaçırmadır. Buna 'aşırı aktif mesane sendromu' da deniyor.. Bu tip idrar kaçırma, sıklıkla suyla ilgili işlerde ani idrar yapma hissinin oluşması ve tuvalete yetişememe tarzındadır. Bazı hastalarda birinci ve ikinci birlikte görülür. Bu tip idrar kaçırmaya karma idrar kaçırma denir.
İdrar kaçıran hasta ürojinekoloji yada kadın ürolojisi ile ilgili özel eğitim almış bir hekim tarafından değerlendirilmeli Muayene sırasında pelvis taban ve vajina desteği araştırılmalı birlikte sık görülen genital organ sarkmaları araştırılmalıdır. (rahim, idrar torbası, kalın barsağın son kısmı) Eğer hastanın idrar kaçırması komplike, birlikte ciddi genital organ sarkması varsa ya da ameliyat geçirmişse bu hastalarda 'ürodinami' dediğimiz idrar torbasının fonksiyonlarının araştırıldığı testler yapılmalı.
'MANYETİK SANDALYE' TEDAVİSİ
Ameliyat dışı yöntemler ilaç, davranış tedavisi, fizik tedavi, peserler, Kegel egzersizleri, botoks ve elektromanyetik stimülasyondur diğer bir adıyla manyetik sandelyedir. Bu tedaviler hastada yüzde 60-70 oranında bir düzelme sağlıyor. Bu tedavilerden 'manyetik sandalye'nin bazı avantajları var. En önemli avantajı hastanın tedavi sırasında giysileriyle manyetik alan oluşturan bir koltuğa oturmasıdır. Bu manyetik alan idrar torbası, kalın barsağın son kısmı, pelvis tabanını çalıştırarak etkili oluyor. Yöntem yalnız idrar kaçırmada değil genişlemiş vajina, gaz, gayta kaçırma, orgazm bozukluklarında da etkili. Ayrıca gece kaçırmaları ve prostat ameliyatı sonrası kaçırmalarda kullanılıyor.Hastanın şikayetleri ciddi ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa stres tip kaçırması ya da karma idrar kaçırması varsa kesin tedavi seçeniği ameliyattır.
20 DAKİKADA ÇÖZÜM
Ameliyat düşünülen hastanın çok iyi değerlendirilmesi gerekiriyor. En etkili ameliyat ilk ameliyattır ve ameliyat sayısı arttıkça başarı oranı düşer.. Maalesef hastalarımızın önemli bir kısmını geçirilmiş başarısız ameliyat olan hastalar oluşturuyor. Son 20 yılda idrar kaçırma ameliyatlarında adeta bir devrim oldu ve uzun dönem başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde olan yeni ameliyat tipleri geliştirildi.AYNI GÜN HAYATA DÖNÜLÜYOR
Bu ameliyatlarda idrar torbasından idrarın dışarı akmasını sağlayan üretra dediğimiz boru şeklindeki organın altına ameliyat ipliklerinden örülmüş 1 santimetre genişliğinde yapay bir bant yerleştirilir. Bu ameliyatlar lokal anestezi ile 1-2 santimetrelik çok küçük kesilerle 15-20 dakikada yapılıyor. Kanama ve ağrı çok az oluyor. Ameliyat sonrası hasta 2-3 günde normal rutin yaşamına dönebilir.Geçmişte yapılam ameliyatlar genel anestezi gerektiriyordu ve karında ya da vajinada geniş kesiler yapıldığı için hasta birkaç gün hastanede kalıyordu. Ayrıca ameliyat sonrası idrar yapamama sorunuyla sık karşılaşılmaktaydı. Başarı oranları ise düşüktü.