Ekonomi İhracatçı temkinli

İhracatçı temkinli

Paylaş
İhracatçı temkinli

Kur tarafında yaşanan hareketlilik gözleri ihracatçılara çevirdi. Bir dönem değerli TL yüzünden mağdur olduklarını söyleyen ihracatçılar piyasalarda yaşanan volatiliteye temkinli yaklaşıyorlar

Dolar/TL son dönemde 1.66’nın da üzerine çıkarak dikkatleri üzerine çekti. Avrupa ve ABD tarafında yaşanan sıkıntılar içeride en sert biçimde kur üzerinde etkisi gösterdi. Sepet kur 1.2006’ya kadar yükseldi. Kur tarafında yaşana sert hareketlerin yanı sıra Türkiye’nin önemli pazarı olan Avrupa’da yaşanan sıkıntıları da ihracatçılar yakından takip ediyor.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan İtalya ile sürecin kuş grini izler gibi izliyoruz derken, arka arkaya hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalar da tedirginliği artıyor. Başta Ekonomik Koordinasyondan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 2008 benzeri bir kriz döneminin yaşanabileceği açıklamaları ardından dün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı kara bulutların geldiği uyarısında bulundu. Gedikli elinizdekini tutun kriz geliyor uyarısında bulundu.

VOLATİLİTEYİ TASVİP ETMİYORUZ

Son dönemde yaşanan süreci Gazeteport’a değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükkekşi, kur cephesinden yaşanan hareketliliğin kısa vadede ihracat üzerindeki etkisi sınırlı olacağını altını çizdi. İhracatçılar olarak döviz kurlarında stabilizasyondan yanayız diyen Büyükkekşi “yüksek volatilite yaşanmasını çok fazla tasvip etmiyoruz. Bizim için döviz kurlarının volatiliteden uzak bir seyir izlemesi önemli.” yorumunu yaptı.

ALARMA GEÇECEK SEVİYEDE DEĞİLİZ

Dolar /TL tarafında yaşanan hareketliliğin yanı sıra Euro’nun da bu süreçte güçlü kalmasının ihracata olumlu yansıyacağını kaydeden Büyükkekşi ihracatta Euro bölgesinin ağırlığının yüksek olduğunu bu pazarlara önemli oranda ihracat gerçekleştirildiği kaydetti. TİM Başkanı, 1,66’ya kadar çıkan dolar TL kuru ile ilgili olarak gelinen seviyenin alarm kabul edilebilecek bir seviye olmadığını fakat süreci yakından takip ettiklerinin altını çizdi. Avrupa tarafında yaşanan karışıklıkla ilgili olarak Büyükkekşi, “bazı ülkelerin borç sorunu içerisinde olmaları elbette önemli bir husus, ancak ihracat noktasında baktığımızda, bu konunun Türkiye ihracatına yansımaları için zamana ihtiyaç var. Biz TİM olarak ihracata hiçbir zaman kısa vadeli bakış açısıyla bakmıyoruz. Girdiğimiz tüm pazarlarda orta ve uzun vadeli planlar yaparak, bu doğrultuda ihracat gerçekleştiriyoruz. Ortaya koyduğumuz bu vizyon sayesinde de ekonomik dalgalanmalardan minimum oranda etkileniyoruz. Bazı durumlarda etkilenmiyoruz.” yorumunu yaptı.

SORUNLU ÜLKELER İLE İHRACAT ARTIYOR



Rakamlar bazında bakıldığında ise krizle boğuşan ülkelerin ihracat tarafında sıkıtı yaşatmadığını kaydeden Büyükkeşi “Yunanistan, İrlanda, Portekiz gibi ülkeler bir süredir borç krizinin odağındaki ülkeler. Ancak krizlerle boğuşan Yunanistan’a ihracatımız ilk 6 ayda yüzde 19, İrlanda’ya yüzde 24, Portekiz’e yüzde 5 arttı. Yine ilk 6 ayda İtalya’ya ve Almanya’ya yüzde 33, Fransa’ya ihracat artışı yakaladık. Avrupa kıtasına yaptığımız ihracat artmaya devam ediyor.”dedi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI DÜŞÜRÜLMELİ

Cari açık tarafında da değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı “cari açık önemli ve kronik bir problem. Biz TİM olarak cari açık konusunda her zaman hassasız. Dolayısıyla hükümetin cari açığa karşı ekonomiyi soğutma önlemlerini olumlu buluyoruz. Diğer taraftan cari açık sorununu Türkiye için sorun olmaktan çıkarmanın yolunun da ihracatı arttırarak dış ticaret açığını düşürmekten geçtiğini her platformda dile getiriyor, bu doğrultuda uzun vadeli stratejiler hazırlıyoruz. Alınan önlemlerin neticesinde kredi maliyetlerinin yükselmesi tüm firmalar gibi ihracatçı firmaları da finansman maliyetleri açısından olumsuz etkiliyor.” dedi.

ÖNLEM VADELİ SATIŞLARI DURDURMAK OLABİLİR

Hey Tekstil CEO’su Aynur Bektaş ise Gazeteport’a yaptığı değerlendirmelerde yüksek dolar kuru ithalatı olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Yabancı para karşısında diğer ülkelere nazaran Türk Lirası daha fazla değer yitirdiğini dile getiren Bektaş, bunun devamının ihracatçıyı olumlu etkileyeceğinin altını çizdi. Avrupa tarafında yaşanan sorunlarla başa çıkabilmek için Bektaş, reel sektörün tek alabileceği önlemin vadeli satışları durdurması olacağının altını çizdi. Bunun da ihracatı olumsuz etkileyeceğini belirten Hey Tekstil CEO’su, bu dönemde büyümeyi değil mümkün olduğu kadar derlenip toparlanmaya özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.


KUR KRİZE KARŞI KORUYACAK



İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sepet kurun bu seviyelerde veya daha yukarılarda seyretmesinin ihracatçıları, AB'deki krize karşı koruyacağını söyledi. Tanrıverdi, dolar ve eurodaki değer artışına ilişkin sorularına yanıtlarken, ihracatçıların 2005'en 2008'e kadar olan dönemde değerli Türk Lirası'ndan dolayı ciddi sıkıntılar yaşadığını, doların 1,2000 lira seviyelerine kadar gerilediğini anımsattı. Bugün dolar ve avrodaki yükselişle birlikte sepet kurun 2 lira seviyesine çıktığını belirten Tanrıverdi, bu ve bunun üstü seviyelerin ihracatçı açısından olumlu ve istenen bir düzey olduğunu anlattı.

Özge GÜNEŞ-HABERTÜRK

3

Haberin Devamı