İzmir İhracatın yıldızlarına ödülleri verildi

İhracatın yıldızlarına ödülleri verildi

Paylaş
İhracatın yıldızlarına ödülleri verildi

İhracatın yıldızlarına ödülleri verildi

EGE Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2020 yılında en fazla ihracat yapan firmalara ödüllerinin verildiği törende, pandemi önlemlerinin getirdiği yaptırımlara rağmen birliğin 54 yıllık tarihinde ilk defa 1 milyar dolar ihracat barajını aştığına dikkati çekip, 2021 yılı sonunda yeni bir ihracat rekoru kıracaklarını belirtti.

EYMSİB 2020 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracata, 587 milyon dolarlık katkı sağlayan 40 üyesini ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde ödüllendirdi. Törende, yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri kategorilerinde en çok ihracat yapan 15’er firmaya, yaş meyve sebze ile meyve sebze mamulleri sektörlerinde en fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren 3’er firmaya da ödül verildi. Son kategoride ise, 2020 yılında EYMSİB’e üye olan ve en fazla ihracat gerçekleştiren 3 firma ödüllendirildi.

Geçen yıl pandemi sebebiyle genel kurul toplantısının gerçekleştirilemediğini anlatan EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, pandemi önlemlerinin getirdiği yaptırımlara rağmen birliğin 54 yıllık tarihinde ilk defa 1 milyar dolar ihracat barajını aştıklarını açıkladı. 2020 yılı sonunda 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracatı kayıt altına almayı başardıklarını ifade eden Uçak, 2021 yılı sonunda da yeni bir ihracat rekoru kıracaklarını dile getirdi. Pandemi nedeniyle gümrük kapılarında bekleme sürelerinin arttığını söyleyen Uçak, sorunun hızlıca atlatılarak ihracatın aksamadan devam ettiğini belirtti. Uçak, “Salgının hemen başında sirke imalatçılarının hammadde olarak kullandıkları ve ülkemizdeki şeker fabrikaları tarafından tahsis edilen alkolde yaşanan sıkıntı ile ilgili büyük uğraş verdik. Konserve üretiminde kullanılan sirke üretimine öncelik verilmesini sağladık. Rusya’ya domates kotasının artması için görüşmediğimiz kurum kalmadı diyebiliriz. Kota 250 bin tona yükseldi ama hala yeterli olmadığını biliyoruz, artırmak için yoğun uğraşılarımız sürüyor. Avrupa Birliği’ne uygulanan kuru domates ihracatında kotanın arttırılması için yoğun çaba gösteriyoruz" dedi. İhracatçıların sorunları hakkında da bilgiler veren Hayrettin Uçak, Suudi Arabistan’a ihracat yapamadıklarını, Çin’e kiraz ihracatının yasaklandığını, Rusya’ya domates kotası uygulandığını ve boş konteyner sorunu yaşadıklarını kaydetti. Bu aydan itibaren hayata geçirecekleri çalışmalar konusunda da açıklama yapan Uçak şöyle devam etti:

“Sanayilik ve taze sofralık biber, çilek, asma yaprağı, üzüm, sanayilik ve taze sofralık domates, hıyar, mandalina, nar, kiraz gibi ürünlerde kalıntı problemini üretim aşamasında tespit etmek amacıyla sezon başlarında 600’ün üzerinde numune alarak bölgenin haritasını çıkaracağız. Sonuçlara göre gerekli önlemleri almak için çalışacağız."

'ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU'

Konuşmaların ve birliğin faaliyetleriyle ilgili kısa film gösteriminin ardından 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracata 587 milyon dolarlık katkı sağlayan üye firmalara ödülleri verildi. Tören ödül alanların toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, DHA

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı