Ekonomi İki yaka 3. kez birleşti

İki yaka 3. kez birleşti

Paylaş
İki yaka 3. kez birleşti

Yapımına 29 Mayıs 2013'te başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi bugün yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu köprünün son tabliyesinin kaynağını yaptı. Erdoğan, müteahhitten işçiler için Ramazan öncesi ödenmek üzere 3'er bin lira ikramiye sözü de aldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın 2016 yılının Temmuz veya Ağustos ayında hizmete gireceğini açıkladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalarda sona gelindi.

Haberin Devamı

Bugüne kadar en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyelerine yerleştirilerek montajı tamamlandı.

9 metrelik son tabliye ise bugün yerleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım son tabliyenin kaynağını birlikte yaptı.

İŞÇİLERE 3'ER BİN LİRA İKRAMİYE

Yüklenici firma IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile işçiler için ikramiye pazarlığı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ayına girmeden işçilere 3’er bin lira ikramiye verileceği sözünü aldı. Erdoğan, işlerini erken bitirenlere de verileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı ayrıca, köprünün açılışısında işçilerden evlenmek istenyenlere de düğün sözü verdi.

MARMARAY'DA DA '15 GÜN ÜCRETSİZ' SÖZÜ ALMIŞTI

29 Ekim 2013'teki Marmaray açılışında da, kurdela kesiminden hemen önce dönemin Başbakanı Erdoğan, Marmaray'ın 15 gün ücretsiz olmasını Bakan'a not ettirmişti.

Haberin Devamı

'YILDIZ DİYEBİLECEĞİM PROJE'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde konuştu ve "Öncelikle heyecan dolu olduğumuz bir günde, özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbul için yıldız diyebileceğimiz bir projenin son tabliyesini koymanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

''29 Mayıs 2013’te temeli attığımız gün birileri ’Olmaz canım’ diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman bu iki tane beton yığınıyla kalır diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi. Hatta, hatta ta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Onlar onu yaparken biz dedik ki hayır, biz Avrupa ile Asya’yı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve Boğaz’dayız, Marmara’ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirir.

İnşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti, Ağustos ayında bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray projesindeki başarı ve şu ana kadar 130 milyon yolcu Marmaray’dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya tüneli var, Avrasya tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor, onun da bitişi bu yıl sonu. Böylece bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor.''

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'da açıklamalar yaptı.

'TÜRKİYE DÜNYA GÜNDEMİNE DAMGA VURUYOR'

Başbakan Davutoğlu: (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar, ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle dururken bu yatırımlara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeleriyle, bu projelerin bir numunesi olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif şekilde bir kez daha mührünü vuruyor.

'TARİHİ BİR AN'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Tarihi bir an yaşıyoruz. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son parçasının ilk kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yapacak. Üç yıldan kısa sürede dünyada tamamlana başka bir asma köprü yok. Birinci ve ikinci köprüyü yabancılar yaptı, Türk müteahhitler taşeron olarak çalıştı. Bu köprüde ise ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. İnşallah bu yıl içinde Ağustos ayının sonuna doğru takdir edeceğiniz bir günde açılışını yapacağız. FSM üzerindeki ağır taşıt trafiği bu köprünün üzerinden geçecek.

Haberin Devamı


YAPIMINA MAYIS 2013’TE BAŞLANDI

Sarıyer’de İstabul’un fetih yıldönümünde 29 Mayıs 2013 tarihinde o zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle temeli atılan 3. boğaz köprüsü, yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra İstanbul Boğazı'nın iki yakasını 3. kez birbirine bağlayacak.

İnşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü kuleleri 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı. 2015 yılının Mayıs ayında iki kule arasına ana kablonun döşenmesinde kullanılacak olan “Cat Walk” yani kedi yolunun döşenmesinde kullanılacak kılavuz tellerin çekilmesiyle İstanbul Boğazı ilk defa 3. kez birbirine bağlanmıştı. 2015 yılının Eylül ayında ise ışıklandırılan köprüde 122’şer ince çelik kablonun örülmesiyle yapılan ana taşıyıcı kablolar ise kısa sürede tamamlanmıştı. Yanlızca köprüde değil, Çevre yollarında süren viyadük ve yol yapım çalışmalarında ise ilk yol asfaltlamaları 2015 yılının haziran ayında başlanmıştı.

Haberin Devamı



Köprüde yapılan çalışmalar sırasında son bir ayda 10 adet çelik tabliye yerlerine konulup montajı tamamlanarak yeni bir rekor kırıldı. Çelik tabliye montaj işleminde, Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlanmasıyla, eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildiği, bu yöntemle son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandığı öğrenildi.

3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler önemli bir yer tuttuyor. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmının viyadükler üzerinden geçiriliyor. Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 48’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Bu viyadüklerin bazılarının yüksekliğinin 85 metreye ulaştığı öğrenildi.



Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3'üncü boğaz köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. boğaz köprüsü, “Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.

DHA