Beden Sağlığı İki yılda bir bu testi yaptırın

İki yılda bir bu testi yaptırın

Paylaş
İki yılda bir bu testi yaptırın

Tüm kanser türleri içinde en sık görülen 3. kanser tipi olan kolon (kalın bağırsak) kanseri, her yıl dünyada 500 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Kolon kanseri erken teşhis edildiği takdirde yüzde 90 tedavi edilebildiğini belirten Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 50-70 yaş arasındaki herkesin 2 yılda bir test yaptırmalarını önerdi

Kolon kanseri konusunda uyarılarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, her kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhisin önemini vurguladı.

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kolon kanser tanısı konulduğuna işaret eden Kemik, 500 bin hastanın ise kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Kolon kanserinin Türkiye'de tüm kanserler içerisinde görülme sıklığının yüzde 7-8 olduğu bilgisini veren Kemik “Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon kanseri bütün kanserler içerisinde en sık görülen 3. kanser tipidir. Yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 2,5 civarındadır. Kolon kanserinin yüzde 90'ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görülmüştür" dedi.

DIŞKIDA KAN GÖRÜRSÜNÜZ HEKİME BAŞVURUN

Haberin Devamı

Kolon tümörlerinin yavaş büyüdüğünü ve erken safhalarda kolon kanserinin herhangi bir belirti göstermeyebileceğini dile getiren Kemik, belirtileri fark edilecek düzeye geldiğinde ise hastalığın ileri evreye taşınmış olabildiğini kaydetti. Bu nedenle erken dönemde kolon kanserinin tespitinde tarama testlerinin çoğu zaman tek yol olarak görüldüğünü aktaran Kemik, taramaların kolaylıkla dışkıdan bakılan bir test ile yapılabildiğini ifade etti.

Dr. Kemik, kolon kanserinin belirtilerini de “Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal ve kabızlık olması, dışkıda bulaşmış kan görülmesi veya dışkının katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, şişkinlik, gaz, ağrı ve kramplar gibi genel mide yakınmaları, sıklaşmış gaz ağrıları, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamış gibi olma hali, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, uzun süre halsizlik" olarak sıraladı. Bu belirtilerin görülmesi halinde kolon kanserinden şüphe edilmesi gerektiğinin altını çizen Kemik, vatandaşları uyararak test yaptırmalarını veya bir hekime başvurmalarını istedi.

Tüm kanser tiplerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken tanının hayat kurtardığını vurgulayan Kemik “Ulusal Kanser Tarama Programı" çerçevesinde 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz GGT (Kolon Kanserinin Tespitine Yönelik Gaitada Gizli Kan Testi) taramaları yapıldığını bildirerek “Mersin'de de 50-70 yaş arası tüm erkek ve kadınlar aile hekimlerinden talep etmeleri halinde kolon kanseri testini ücretsiz yaptırabilmektedirler. 50-70 yaş aralığındaki vatandaşlarımızın 2 yılda bir test yaptırması tavsiye edilmektedir. Vatandaşlarımızın aile hekimlerine müracaat ederek kolon kanserine yönelik taramalarını talep etmelerini öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İHA