Ekonomi İkinci el cep telefonu satışı 25 milyona koşuyor

İkinci el cep telefonu satışı 25 milyona koşuyor

Paylaş
İkinci el cep telefonu satışı 25 milyona koşuyor

Yükselen döviz kuru yüzünden cep telefonu fiyatları artınca ikinci el satışlarda patlama yaşandı. Büyük kısmı kayıtdışı olan sektörde bu yıl pazarın 15 milyar liraya dayanacağı öngörülüyor. / Murat Gülderen'in haberi...

Bu yıl yüksek döviz kurlarına bağlı olarak sıfır akıllı telefon satışı 13 milyondan 10 milyon adede gerilerken ikinci el telefon satış adedinin ise 25 milyona kadar çıkacağı öngörülüyor. Büyük oranının kayıtdışı olduğu ikinci el telefon satışlarından elde edilen cironun ise 12-15 milyar TL olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

DENGELER DEĞİŞTİ

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yeni yıla girerken akıllı telefon pazarının performansı ve sektörel sorunlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Turnacı, 2018’de kur hareketlerine bağlı olarak sıfır telefon satışlarında yaklaşık 3 milyon adetlik bir azalma yaşandığını ifade ederken, ikinci elde ciddi bir artış görüldüğünü söyledi.

KAYIT DIŞI YOĞUN

Mustafa Kemal Turnacı “İkinci el pazarında ise sıfır cihaz fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak geçmiş yıllarda 20 milyon adet seviyelerinde gerçekleştirilen satışların yaklaşık 25 milyon adet aralığında olacağını söyleyebiliriz. Sektörde kayıt dışı yoğun olduğu için net rakam vermek mümkün değil. 2017’deki sıfır satış rakamı ise 12.250 milyon adetti” dedi.

Haberin Devamı

ALIRKEN DİKKAT!

MOBİSAD olarak en büyük sorumluluklarının tüketicinin haklarını korumak olduğunu ifade eden Mustafa Kemal Turnacı şunları söyledi: “Çağımızda artık birçok suç dijital ortamlarda gerçekleşiyor. Cep telefonlarının kimliğinin IMEI numarası olduğunu düşünürsek bu kimlik numarasını kimin ne şekilde kullandığı çok önemli hale geliyor.”

TERÖR UYARISI

Mustafa Kemal Turnacı şöyle devam etti: “Aldığınız bir ikinci el cep telefonunun geçmişte terör uygulamalarında kullanılmasına bağlı olarak sizin hukuki soruşturmaya tabi tutulmanız çok mümkün olabilir. Bu gibi yaptırımlar ile karşı karşıya kalmamak için alınan telefonun mutlaka kayıt altına alınmış, resmi kurumlar veya yetkilendirilmiş kurumlar tarafından temiz belgesinin onaylanmış olması gerekiyor"

HANE BAŞINA BİR YEDEK TELEFON

Türkiye’de hane başına minimum bir yedek telefon var. Bu da 20 milyon atıl durumda olan telefon anlamına geliyor. Mustafa Kemal Turnacı, “Sektörümüzdeki ikinci el cihaz pazarını kayıt altındaki reel ekonomiye dönüştürmeli. Bunun ülkemizin istihdamına pozitif etkisini artırmak için birçok aksiyon planlanmalı ve hızlıca icraata geçirilmeli” diye konuştu.