Eğitim - Kariyer İkinci kez üniversiteli olma şansı

İkinci kez üniversiteli olma şansı

Paylaş
İkinci kez üniversiteli olma şansı

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler, ek yerleştirme dönemini bekliyor. Ek yerleştirme, yerleşemeyen öğrenciler için şans olacak

Üniversite kayıt işlemleri bitti. Herhangi bir yüksek öğretim kurumuna yerleşemeyenler için ek tercih dönemi başlayacak. Ek tercih işlemlerinin bu hafta yapılması bekleniyor. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) bildirildi. ÖSYM, genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlara ek yerleştirme yapacak.

Haberin Devamı

Ek yerleştirmeden kimler faydalanacak?

Devlette 58 bin 107’si lisans, 21 bin 996’sı önlisans olmak üzere toplam 80 bin 103 kontenjan boş kaldı. Vakıfta ise 23 bin 531 lisans, 14 bin 408 önlisans, toplamda ise 37 bin 939 kontenjan dolmadı. KKTC ve yurt dışındaki üniversiteler de dahil toplam 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Bir yükseköğretim kurumunu kazandığı halde kayıt yapmayan öğrenciler olacağı için bu sayı daha da artacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirme için başvuramayacak. İlk merkezi yerleştirmede tercih yapmamış, tercih yaptığı halde herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşmemiş adaylar ve özel yetenek sınavı ile yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler ek yerleştirmeden faydalanacak.

Haberin Devamı

Sadece puan yeterli değil

Öğrencinin puanının olmasının ek yerleştirmede tercih yapması için yeterli olmadığına söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, “Kılavuzda boş kontenjanı olan bir bölüm varsa ve karşısında bir puan var ise o bölümü tercih edebilmek için puanınızın tablodaki puana denk ya da o puandan yüksek olması gerekiyor. Eğer tabloda istediğimiz bölümün karşısında puan yok ise puanınızın ne olduğu önemli değil Dijital pazarlama platformu tercih edebilirsiniz” dedi.

Daha sağlıklı tercih yapılabilecek

Tercih yapıp yerleşemeyen ya da tercih yapmamış; ancak istediği bölümde boş kontenjan olduğunu gören öğrencilerin daha sağlıklı tercih yapabileceğine söyleyen Pelin Karahancı, “Çünkü yerleştirme puanları belirlendi. Bölümlerin şimdiden taban puanları belli ve öğrenciler istedikleri üniversiteleri arayıp taban puanları ile ilgili bilgi alabilirler” dedi. Karahancı, ek yerleştirmede tercih yapacak öğrencilerin istedikleri programlara yerleşebilmeleri için özellikle kontenjan boşluğu çok olan bölümleri tercih etmelerinin şanslarını artıracağını belirtti. Tercih yapmanın yeterli olmadığına da vurgu yapan Karahancı, öğrencilerin ek yerleştirme tercih ücretini yatırmayı unutmaması gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı