Pazar Postası Ikız annelerın ılk rehber kıtabı
Paylaş
Ikız annelerın ılk rehber kıtabı

Ikız annelerın ılk rehber kıtabı

Hazırlayan: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Haberin Devamı

Derya Coşkundeniz İzmirli bir kadın... Asıl mesleği televizyonculuk. Ama bugünlerde tam zamanlı annelik, ‘posta.com.tr’de anne çocuk yazıları yazıyor. 6 yıldır Aşk Doktoru Mehmet Coşkundeniz ile evli. Çiftin Derin ve Mavi isimli ikisi de birbirinden tatlı 4 yaşında ikiz kızları var. Derya Coşkundeniz geçen hafta, ilk kitabı ‘İkizlerle Hayat’ı Destek Yayınları’ndan çıkardı. Kitap ikiz bebek bekleyen ya da sahibi olan aileler için değerli bir kaynak. Çünkü Derya bir ilke imza atıp kızlarını büyütürken tecrübe ettiklerini farklı uzmanlık dallarından 8 doktorun görüşüyle bir araya getirmiş. Mesela, prematüre bebekler konusunda uzman Dr. Gülnihan Şarman ikiz gebeliği, Psikiyatr Prof. Dr. Arif Verimli annenin ruh hali, diyetisyen Tuba Kayan anne ve bebek beslenmesiyle ilgili bilgiler vermiş. Kitapta bebek beslenmesinden uyku düzenine, ikizlerle ilk tatilden trafikte çocukları oyalama taktiklerine kadar pratik pek çok bilgi eğlenceli bir dille anlatılmış. Derya Coşkundeniz ile yeni kitabını ve ikiz anneliğini konuştuk.

Haberin Devamı

Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı?
Hamileyken her anne çocuk bakım kitapları arar. Ben de aradım ama benimkiler ikiz olduğu için bu konuda fazla kaynak bulamadım. Yalnızca internette yabancı web siteleri vardı. Düşündüm ki, herkesin yabancı dili yok, onlardan faydalanamayabilir. Benim www.posta.com.tr’deki yazılarım da yeterli olmayacaktı. O yüzden araştırmalar yaptım. 8 ayrı uzmanla bu kitabı oluşturduk. O uzmanlar olmasaydı, yazdığım kitap yalnızca benim hikayem olurdu. Bu nedenle uzmanları da işin içine katmaya karar verdim. Benim yaşadıklarımın altında onların da görüşleri olsun istedim. Böylece kitap ortaya çıktı.

İkiz annesinin en zorlu dönemi nedir?
Benim için ilk 3 ay oldu. Savunmasız bir bebek ağlıyor ama neden ağladığını bilmiyorsun. ‘Acaba bakabilir miyim?’, ‘İyi anne olabilir miyim?’ kaygıları ortaya çıkıyor. Nasıl besleyeceğini, gazını çıkaracağını bilmiyorsun. Özellikle de iki tane bebeğiniz olunca... Biri uyurken öbürü susuyor, biri acıkıyor... Uyku düzeni yok. Ne kadar yardımcın olursa olsun her iki saatte bir emzirmen gerekiyor. Neredeyse sıfır uykuyla iki bebek beni çok zorlamıştı. İkinci kriz dönemi ise 2 yaş sendromuna denk geldi. Hem benimle hem de birbirleriyle anlaşamayan iki çocukla tam bir kaos dönemi ortaya çıktı diyebilirim. 2 yaş sendromunda iki çocuk ve benim yıpranan sinirlerim! Empati kurarak atlatmaya çalışsam da çıldırdığım zamanlar oldu. Hepimiz insanız neticede.

Haberin Devamı

Acemi anneler karşılaştıkları her sorunda telefona sarılıp doktorunu arar. Sen o dönemi nasıl atlattın?
Ben de böyle bir dönem yaşadım. Ama hazırladığım bu kitap işte o ihtiyacı biraz azaltacak. Bu kitapta hamilelikten itibaren karşılaşılabilecek olası sorunlar ve çözümleri yer alıyor. Örneğin ateş, kusma, bebekleri besleme saatleriyle ilgili ne yapacaklarını bilemedikleri anda benim tecrübelerimle uzmanların bilgileri devreye girecek. Ben çok olağanüstü bir durum olmadığı sürece ikiz ebeveynlerinin başlarına gelebilecek her şeyi kitaba aktardığımı düşünüyorum.

Haberin Devamı

Kızlar doğduğunda Mehmet ile ilişkiniz nasıl bir boyuta geçti?
Mehmet olmasaydı ikizleri büyütürken çok zorlanırdım. Mehmet karnında taşıyıp emzirmek dışında ben ne yaptıysam yapmıştır. Yardımlaşma içindeydik. Eş desteği dışında bence ikiz anneleri mutlaka yardım almalı. Yardım almadan büyütme süreciyle gurur duyabilirsiniz belki ama hem ruhen hem bedenen çökebilirsiniz. Çocuklarla ya da eşinizle ilişkiniz zedelenebilir. Yardım almak daha sağlıklı bir şey. Bazı kadınlardan duyuyorum ‘Bakıcıyla çocuk mu büyütülür?’ diye. Elbette büyütülür. Akrabalardan, anneden, kardeşden de yardım alınabilir.

Bebek büyütürken yeni annelerin kendi anneleriyle çatışması vardır bir de. 30 yıl önceki bilgilerin çoğu geçerliliğini yitirmiştir mesela...
Evet, bu hakikaten önemli bir konu. Ben loğusalığın bana verdiği yetkiye dayanarak bebeklerle eve geldiğimde annem ve kayınvalidemi karşıma alıp şöyle bir konuşma yapmıştım: “Sizin annelik tecrübelerinizi takdir ediyorum. Biriniz 3, biriniz 6 çocuk büyütmüşsünüz. Muazzam bir şey bu. Ama izin verin ben kendi çocuklarımı kendim büyüteyim. Başım sıkıştığında size sorayım, o zaman siz devreye girin.” Onlar da çok anlayış gösterdiler. Yeni annelerin ‘Kırarım’ korkusu yerine gerçek duygularını uyun bir dille ifade etmeleri büyük sorunların ortaya çıkmasını engelleyecektir. Yeni annelere bunu tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Kitabın devamı gelecek mi?
Gelecek inşallah. İkizlerin gözünden ikiz olmanın nasıl bir şey olduğunu anlatacağız.

‘İkizlerle Hayat’tan başlıklar

Özenli ikiz hamilesi

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli ‘Hamileyken pimpirikli olma durumu nereye kadar normaldir?’ sorusunu yanıtlıyor: Hamileyken pimpirikli, evhamlı ya da obsesif olmak eğer kronik şizofren bir kişi hamile değilse hamilelerin tümünde görülür ve son derece normaldir. Annenin zihni sürekli bebeğiyle meşguldür. Dünyası ‘o’dur. Hele de ikiz ya da üçüz bekleniyorsa kaygı kat sayısı 2’ye 3’e katlanır. Ama annenin tüm yeme alışkanlığı, uyku düzeni bozulmaya başlamış, anne adayının sosyal ilişkileri bozulmuş, meşguliyet obsesif kompulsif bozukluk kriterlerini tanımlayacak kadar titizlik, düzen, simetri ve temizlik halini almışsa bu durum hamilelik esnasında tedavi gerektirebilir.

Emziren anneler nasıl beslenmeli?

Uzman Diyetisyen Tuba Kayan Tapan bilgilendiriyor:
- En önemli süt artırıcı besin sudur. Günde en az 3 litre su için.‘Tatlı tüket, sütün gelsin’ gibi tavsiyelerden uzak durun. Tatlı sütü artırmaz, anneye kilo aldırır.

- Süt, ayran, şekersiz komposto gibi içecekler hem annenin gereksinmelerini karşılar hem de anne sütünün verimini artırır.

- Havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı, ananas gibi besinleri beslenmenize ekleyin.

- İlk 6 ay kısıtlı diyet yapmayın

*
Uykusuzlukla nasıl baş edeceksiniz?

Derya Coşkundeniz anlatıyor: İkiz anneleri neredeyse uyumazlar. Eşinizle işbirliği yaparak dinlendirici uyku uyayabilirsiniz. Bunun için: ? Gündüz sağdığınız sütünüzü gece kullanabilirsiniz. Eşinizle dönüşümlü kalkmak sizi epey dinlendirir. Anne akşam 9.00 gibi bebeklerini besleyip yatarsa baba gece 12.00 gibi bebekleri anneyi uyandırmadan sağılmış sütler ve formül mamalarla besleyebilir. Bu durumda anne gece 3.00 gibi bebekleri beslemek için kalktığında 6 saat uykusu bölünmeden uyumuş olur. Sabah 6.00 gibi baba, bebekleri beslemek için uyandığında baba da 6 saat uykusu bölünmeden uyumuş olur. Bu sistemi hayata geçirebilirseniz dinlenmek için fırsatınız olur

(06.04.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)