İkizdere İkizdere'de, Çağrankaya kar yürüyüşü yapıldı

İkizdere'de, Çağrankaya kar yürüyüşü yapıldı

Paylaş
İkizdere'de, Çağrankaya kar yürüyüşü yapıldı

İkizdere'de, Çağrankaya kar yürüyüşü yapıldı

Aytekin KALENDER/İKİZDERE, (Rize), (DHA) - RİZE'nin İkizdere ilçesinde bu yıl 9’uncusu yapılan Çağrankaya Kar Yürüyüşü merhum Rize eski Belediye Başkanı Ekrem Orhon anısına ggerçekleştirildi.

Yürüyüşe bu yıl yaklaşık 500 aktivist katıldı. İkizdere ilçe belediyesi önünde toplanan katılımcılar şehit olan askerler için saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşını okudu. Duaların ardından toplanan kalabalık yürüyüşe geçti. Katılımcılar yaklaşık 3 metre kar üstünde 20 kilometre yürüyerek 2 bin 500 rakımlı Çağrankaya Yaylası’na ulaştı. Burada bir gece yayla evlerinde konaklayan aktivistler ertesi gün İkizdere ilçe merkeze geri döndü.

9'uncu Çağrankaya Kar Yürüyüşü’nü bu yıl Rize Eski Belediye Başkanı rahmetli Ekrem Orhon anısına yapmayı uygun gördüklerini belirten İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, “Etkinlik başlangıcında şehitlerimizi andık bu yürüyüşü onlar içinde yaptık. 2 bin 500 metre rakımda 3 metre kar üstünde 20 kilometre yürüyerek yaylaya ulaştık. Hava kapalı ilk gün yer yer karlıydı. İkinci gün 30 cm ilave kar ve dönüşte yoğun kar yağışı ve yoğun bir sis bulutu vardı. Şartlara zor olsa da keyifli, dirençli bir yürüyüş oldu. Sloganımızda olduğu gibi ‘ayakları ile değil yürekleri ile yürüyenler’ tamda bu mücadeleyi tarif ediyor. Bu yürüyüşte sınırları zorladık, doğa ile mücadelemizde bir kademe öne geçtik. Tüm katılan aktivistlere ve bize destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“İKİZDERE BABAMIN EN BÜYÜK AŞKIYDI”

Yürüyüşe İngiltere’nin Londra kentinde yaşayan merhum belediye başkanı Ekrem Orhon’un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu’da katıldı. Bu muhteşem etkinliğe babası Ekrem Orhon’un isminin verilmesinden çok etkilendiğini belirten Çayhan Orhon Dervişoğlu, “Arkadaşlar güzel bir iş çıkarttılar. Bense duygulandım çok mutlu oldum. Beni arayıp babamın adına bu etkinliği yapmak istediklerini söylediler. 'Böyle bir şeyin izni olur mu?' dedim. Bu gururu hangi evlat yaşayabilir. Benim için çok büyük bir onurdur. Babamın ruhu şad olacak. Ömrünü İkizdere yollarına verdi. Benim ninem İkizderelidir. Yani orası babamın anavatanıdır. Babam 10 çocuklu ailenin 9'uncu çocuğu olarak doğuyor ama küçük yaşlarda çocuk felci geçiyor. Anne ve babasının bu nedenle ona karşı ihtimamı daha fazla. Ninem her köye gittiğinde babamı da yanında götürüyormuş. Uzak ve 2 günlük yol. Bana göre İkizdere'ye yol yapmaya işte o yaşlarda karar verdi ve mühendis oldu. 25 yaşında Illinois Üniversitesi'ndeki master tezi İkizdere yolu idi. İkizdere, Ovit; en büyük aşkıydı” diye konuştu.

Ölümünün üstünden 37 yıl geçmesine rağmen yöre halkının babasını anmasının kendini onurlandırdığını söyleyen Dervişoğlu şunları söyledi:

“İnsanlar öldükten sonra adının anılmamasına başlandığı zaman gerçekten ölürler. Türkiye'nin birçok farklı yerinden gelen insanlara Ekrem Orhon'u tanıttılar. Ben bu insanlar gerçekten çok minnettarım. Ölümünün ardından 37 sene geçmesine rağmen böyle anılan, sevilen ve vefa gösterilen çok az kişi vardır. Türkiye'de kale surları içerisinde mezarı bulunan tek kişi Ekrem Orhon'dur. Bu da Rizelilerin ona duyduğu vefa örneğinin Türkiye'de ve dünyada tek olduğunu gösterir.”

Haberin Devamı