Hayvanlar - Çevre İklim değişikliği salgın hastalık riskini artırıyor mu?
Paylaş
İklim değişikliği salgın hastalık riskini artırıyor mu?

Corona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde Avrupa'nın birçok yerinde mevsimler sıcak ve kuru geçti. Sıcaklıkta neredeyse rekor kırıldı. İklim değişikliğine dikkat çeken uzmanlar tehlikenin yaklaştığı konusunda tüm dünyayı uyarıyor. Peki yaşadığımız iklim değişikliklerinin pandemi üzerinde bir etkisi var mı?

Covid-19 pandemisi nedeniyle geçen kışı tüm Avrupa evlerinde geçirdi. Nisan ayında Avrupa'da neredeyse hiç yağmur yağmadı. Euronews'e konuşan Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden Professor Jan Semenza, iklim değişiminin salgın hastalıklar üzerindeki etkisi hakkında açıklama yaptı. Semenza'ya göre, Covid-19’un ortaya çıkmasının sorumlusu iklim değişikliği değil. Bununla birlikte küresel ısınma Avrupa’da diğer hastalıkların riskini artırıyor, buna Baltık suları ısındığında gelişen Vibriyo adı verilen bir bakteri de dahil. Semenza, bu bakterinin bulunduğu suya giren insanların eğer yaraları varsa yara enfeksiyonu geçirebileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Tehlikeli bir bakteri

Semenza'ya göre bu bakteriler oldukça tehlikeli olabilir çünkü yara enfeksinonu kan zehirlenmesine yol açabilir. Kan zehirlenmesiyse ebolayla aynı ölüm oranına sahip. Bu nedenle Semenza bu bakterinin çok tehlikeli olduğunu ve ölümlere sebebiyet verebileceğini söylüyor.

Sonuç olarak iklim değişikliklerinin bazı hastaların riskini artırdığı bir gerçek.