Merkez İl Sağlık Müdürlüğü'nden soba zehirlenmelerine karşı uyarı

İl Sağlık Müdürlüğü'nden soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Paylaş
İl Sağlık Müdürlüğü'nden soba zehirlenmelerine karşı uyarı

İl Sağlık Müdürlüğü'nden soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, yaklaşan kış mevsimi öncesi yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunarak, alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi.
Her yıl bilinçsiz, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle soba, şofben, baca zehirlenmeleri yaşandığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, bu tarz olayların alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti.
Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini anlatan Müdür Dr. Koç, "Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbı müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı ya da gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir" dedi.

'BACAYI ÇATIDAN YÜKSEKTE TUTUN'
Soba dumanının geri tepmesini önlemek için bacaların çatıdan 1 metre daha yüksekte olmasının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Müdür Dr. Koç, "Aynı zamanda bacanın ucuna baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda hemen sağlık ve itfaiye ekiplerine haber verilmelidir."

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı