Antalya İlaç ve tıbbi malzemede 'Ürün Takip Sistemi' devreye giriyor

İlaç ve tıbbi malzemede 'Ürün Takip Sistemi' devreye giriyor

Paylaş
İlaç ve tıbbi malzemede 'Ürün Takip Sistemi' devreye giriyor

İlaç ve tıbbi malzemede 'Ürün Takip Sistemi' devreye giriyor

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 17. Grup (İlaç ve tıbbi malzeme) Meslek Komitesi öncülüğünde, 'Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Projesi' hakkında üyelere yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Sistemin 31 Ekim 2019 tarihinden sonra zorunlu hale geleceği bildirildi.

ATSO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Kurumu Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Daire Başkanı Aydın Kaplan, Sağlık Uzmanı Merve Ayık, Biyomedikal Mühendisleri Mehmet Doğan Erden ile Ömer Faruk Kuru sistem hakkında bilgi verdi ve yöneltilen soruları yanıtladı.

Toplantının açılışında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, ATSO olarak sektörlerden gelen talepler doğrultusunda farklı konularda bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Ürün Takip Sistemi, konusu itibarıyla eczaneleri, medikal, optik ve kozmetik sektörünü doğrudan ilgilendiren son derece kapsamlı bir konu. Kapsamın ekonomik boyutuna baktığımızda ilaç sektörünün pazar büyüklüğünün 35 milyar TL, medikal sektörünün 2 milyar dolara yakın, optik sektörünün ise 3,3 milyar dolar düzeyde olduğunu görüyoruz. Bu sektörler halk sağlığını doğrudan ilgilendiren yapıları nedeniyle son derece önemlidir."

ÜTS'nin böylesine büyük bir ekonomiyi ve insan sağlığına hizmet veren sektörleri kontrol altına alan, yönlendiren bir yapı olduğunu dile getiren Deniz, “Gerçekten de ürün takip sisteminin eczanelerin, medikal ve optik sektörünün çalışma yapısını adeta yeniden tanımladığını görüyoruz. Düzenleme ile sektördeki stok yapısından kullanım alışkanlıklarına hatta bayi yapısına kadar birçok konuda olumlu yönde değişim kaydedilmesi öngörülüyor. Biz de ATSO olarak vatandaşın güvenli ürüne erişmesini hedefleyen, etkin piyasa ve içerik denetimini sağlayarak kayıt dışı ekonomiyi engellemek için uygulamaya konan bir yapının etkin çalışması için elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız" diye konuştu.

ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz şöyle devam etti:

“Bu toplantı sistemin etkin çalışması için katkı vereceğine inandığımız bir etkinliktir. Çünkü sektör mensuplarından aldığımız bilgiye göre Ürün Takip Sistemi'nin işletmelere entegrasyonu ve kullanımı konusunda bazı sorunlar ve bilgi eksikliği bulunmaktadır. İnanıyorum ki bu bilgilendirme toplantısı sektör mensuplarının kafalarındaki soru işaretlerinin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bakanlığımız, bu sistemin etkin çalışması için son derece değerli bir çaba ortaya koymaktadır. Toplantının tüm katılımcılar için faydalı olmasını diliyorum."

Sağlık Bakanlığı'ndan Biyomedikal Mühendisleri Mehmet Doğan Erden ile Ömer Faruk Kuru, 3 saatten fazla bir sürede sistemin kullanılışı hakkında katılımcılardan gelen sorulara cevap verdil.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı