Gündem İlaçlara karekod sistemi geliyor

İlaçlara karekod sistemi geliyor

Paylaş
İlaçlara karekod sistemi geliyor

İlaçlara karekod sistemi geliyor

İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında Mayıs ayı içinde başlatılan karekod uygulaması gereği, firmalara karekodsuz ilaçları 1 Temmuz’a kadar değiştirmeleri için tanınan süre bugün sona eriyor. Yarından itibaren eczaneler, karekodu bulunmayan ilaçları vatandaşlara veremeyecek.

Haberin Devamı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, İlaç Takip Sistemi’nin 16 Mayıs’ta uygulamaya konulduğunu, bu tarihten itibaren eczaneler tarafından karekodlu ilaçların satışının sisteme bildirilmesinin zorunlu hale geldiğini anımsattı. Sağlık Bakanlığı’nın, ambalajında karekod bulunmayan ürünlerin ise "G2D" adı verilen geçici karekodların yapıştırılması yöntemiyle satılabilir hale geleceğini belirttiğini anlatan Özel, ilaç firmalarının sorumluluğunda olan bu uygulamaya, firmaların yeterince önem vermediğini ve verilen sürelerde işlemleri tamamlayamadığını söyledi.

Özel, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik gereğince, 1 Temmuz 2010 Perşembe gününden itibaren, karekodsuz ilaçların satışına izin verilmeyeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Şu ana kadar elde edilen tüm veriler, eczanelerdeki her 4 ilaçtan en az birinin karekodsuz olduğunu göstermektedir. Bu durum, 01.07.2010 tarihinden itibaren satışı mümkün olamayacak olan bu ilaçların, eczaneler tarafından depolar aracılığıyla firmalara iadesini zorunlu kılacaktır. Firmaların, bu ilaçları karekodlu hale getirmesi için de 15 günlük ek süreye ihtiyaç duyulacağı değerlendirilmektedir."

Özel, her 4 ilaçtan en az birinin karekodsuz olmasının, reçetelerin 4 kalem ilaç içerdiği göz önünde bulundurulduğunda, reçetede yer alan en az bir ilacın eczane tarafından verilememesi ve hemen her reçetenin karşılanmasında sorunla karşılaşılması anlamına geleceğini de sözlerine ekledi.

AA