Ekonomi Ilgaz Tüneli bugün hizmete açıldı

Ilgaz Tüneli bugün hizmete açıldı

Paylaş
Ilgaz Tüneli bugün hizmete açıldı

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açılışı Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katılımıyla gerçekleşti...

İlk kazmanın 2012’de vurulmasının ardından yer altında yüzlerce metre yol katedilerek bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı dize getirilerek inşa edilen tünel, bugün törenle hizmete girdi. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı bağlantı ile katıldı ve "Şimdi size bir müjde daha veriyorum. OECD, Türkiye'nin 'orta gelirli ülkeler' sınıfından 'yüksek gelirli ülkeler' sınıfına çıktığını açıkladı." diye konuştu.

TÜRKİYE, OECD'NİN KURUCU ÜYELERİNDEN


Bugün 34 ülkenin üye olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 1961 yılında kuruldu. Türkiye, üyelerinin büyük bir bölümünü Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu OECD'nün kurucu üyelerinden biri.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞ TÖRENİNDE ŞUNLARI SÖYLEDİ

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:


718 milyon bugünkü rakamla, eski rakamla 718 trilyon lira yatırım bedeli olan bu eser son aylarda seriye bağladığımız büyük projelerin son halkasıdır.

Bölünmüş yol uzunluğumuzu 6100 km'den 18 bin 300 km ilaveyle yaklaşık 25 bin KM'ye ulaştırdık. İstanbul'da inşaası süren havalimanı dünyanın en büyüğü olacaktır.


"BURADAN SİZE BİR MÜJDE VERİYORUM"


Şimdi size bir müjde daha veriyorum. OECD, Türkiye'nin 'orta gelirli ülkeler' sınıfından 'yüksek gelirli ülkeler' sınıfına çıktığını açıkladı.

Binali Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları:



14 yılda 346 kilometre tünel yaptık. 15 Temmuz gecesine Ilgaz Tüneli en büyük şahittir. Bu ülkeye sevdalı olan bu ülke için gecesini gündüzüne katarak her türlü kumpasa darbe girişimine klarşı koyan bir Cumhurbaşkanımız var. Recep Tayyip Erdoğan var. Onun ekibi olarak bizler beraber olduk bir olduk ve bu güzel eserleri ülkemize kazandırdık.

Millete hizmet yolunda bizi kimse asla geri durduramaz. Sizlerin desteği arkamızda olduğu müddetçe aşamayacağımız tünel yok!

700 milyonu aşan bu proje ile Çankırı, Kastamonu Ankara'ya komşu oluyor. Başı dumanlı Ilgaz Dağı'nın sizlere yaşattığı zorluklar artık tarihe karışıyor. 17 km'lik dağ yolundan geçen mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz! 2 tane tünel var. Biri gidiş biri geliş. Toplam 11 km uzunluğa sahip. Mesafe de zaman da kısalıyor. Projenin giriş çıkış yollarını da dahil ettiğimizde 20 km'lik uzunluğu var. 8 milyon litre yakıt tasarrufu, 346 bin saat zamandan tasarruf sağlayacağız. Memleketin ekonomisine yılda 40 trilyon katkı sağlayacağı. Bu tünel aynı zamanda hayat kurtaracaktır. Burası sadece Kastamonu'ya hizmet etmiyor. Orta karadenizdeki sahil şehirlerimize de hizmet ediyor.

Vurur yüze ifadesi sizi seviyoruz bitanesi!

Ankara'ya en yakın liman transit olarak bağlanmış olacak. Nakliyeci dört gözle bu tünelin açılışını bekliyor.

Dünürümüze kız istemek için Kastamonu'na yola çıktık. Ilgaz'da yolda kaldık. Başa gelince daha iyi anlaşılıyor.

Bu tünelle birlikte Kastamonu ve Çankırı sanayisi daha da iyi gelişecek. İnebolu limanı büyüyecek ihracat artacak inşallah. 130 yıllık hayali de biz gerçekleştirdik. Laf üstüne laf koyanlar var, biz taş üstüne taş var. Biz taş üstüne taş koyanlardayız.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İç Anadolu’yu Batı Karadeniz’e bağlayacak tünelin giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" şeklinde projelendirildi.

Biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı’nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.

ILGAZ DAĞI'NDAN GEÇİŞ 8 DAKİKAYA DÜŞECEK


Tünel açıldıktan sonra 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak, 11,4 kilometreye inecek. Yolda herhangi bir sıkıntı olmadığında yaklaşık 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunu geçiş süresi, 8 dakikaya düşecek.

Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan tünel, kullanılmaya başlandığında, "trafiğe açık en uzun tünel" unvanını alacak.

EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK!


Tünelle ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlanması bekleniyor. Tünelin ekonomiye katkısının 38 milyon 200 bin lira olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı