Gündem İlk benekli sırtlan G.Antep'te

İlk benekli sırtlan G.Antep'te

Paylaş
İlk benekli sırtlan G.Antep'te

Türkiye'nin ilk benekli sırtlanı (Crocuta Crocuta) Hollanda'dan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne getirildi

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü büyük hayvanat bahçesi olma özelliğine sahip Gaziantep Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi’nin Müdürü Celal Özsöyler, Hollanda’dan bahçelerine getirilen benekli sırtlanlarla birlikte tür sayısının 257’ye ulaştığını söyledi.

Uzun yazışmalar ve gerekli protokollerden sonra Türkiye’de benekli sırtlan olarak bilinen bu türün ilk defa Gaziantep Hayvanat Bahçesine getirildiğini kaydeden Özsöyler, "Hayvanat bahçemize yeni getirilen bu benekli sırtlanlar için bin 500 metrekare yazlık alanla 20 metrekare alandan oluşan 3 odalı kışlık barınak inşa edildi. Getirilen bu benekli sırtlan türüyle hayvanat bahçemizin hayvan türü sayısı 256’dan 257’ye ulaştı" dedi.

ANAVATANLARI AFRİKA

Anavatanları Afrika olan sırtlanların gruplar halinde yaşadığını anlatan Özsöyler, "Bir etobur olan sırtlanların en irileri benekli sırtlandır. Saldırgan ve yağmacıdırlar.

Kestane renkli postu siyah beneklidir. Uzunluğu 1,5 metre, yüksekliği 90 santimetre ve ağırlığı 50-55 kilogram kadardır. Saatte 50 kilometre hızla koşarlar doğal yaşamda leş yerler.

Çoğunlukla bir veya iki yavru doğururlar. Dişi, yerin 2 metre derinliğine açtığı yuvada her batında 1-2 yavru doğurur, 25 yıla kadar yaşarlar" diye konuştu.

Zeki GÜNAY/DHA