Siyaset İlk 'türbanlı vekil gerginliği' 14 yıl önce yaşandı
Paylaş
İlk 'türbanlı vekil gerginliği' 14 yıl önce yaşandı

Bugün AK partili 4 kadın milletvekilinin başörtüsü ile girdiği TBMM'de ilk 'türbanlı vekil gerginliği' 1999 genel seçimlerinin ardından yaşanmıştı. Türbanla Meclis'e girerek yemin etmek isteyen Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı tepkiler üzerine yemin edememişti

1999 genel seçimlerinde iki başörtülü kadın aday TBMM'ye girmeye hak kazanmıştı; MHP'den Nesrin Ünal ve Fazilet Partisi'nden Merve Kavakçı. O dönemde, kamuda başörtüsü yasağı olduğundan, iki milletvekilinin nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu olmuştu. MHP'li Ünal Genel Kurul çalışmalarına başörtüsünü çıkararak katılacağını açıklarken, Merve Kavakçı başörtüsüyle milletvekili yeminini edeceğini söylemişti. O dönemin Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da Kavakçı'ya sahip çıkarak, "Nasıl isterse öyle hareket edecektir" demişti.

Haberin Devamı

Tartışmalar devam ederken 3 Mayıs 1999'da TBMM kürsüsüne çıkan MHP'nin türbanlı milletvekili Nesrin Ünal, başörtüsünü çıkararak yemin etmişti. Merve Kavakçı ise yemin töreninin ortasında Meclis Genel Kurul Salonu'na başörtüsüyle girmişti. FP sıralarından Kavakçı'nın salona girişi sırasında alkışlar koparken, DSP'li vekiller sıra kapaklarına vurarak protesto etmişti. MHP, ANAP ve DYP'liler ise olaya seyirci kalmayı tercih etmişti.

LAİKLİK UYARISI YAPTI

Dönemin DSP Genel Başkanı ve Başbakanı olan Bülent Ecevit, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ve Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk bizzat müdahale etmişti. Oturumu yöneten geçici başkan Ali Rıza Septioğlu'ndan Kavakçı'yı dışarı çıkarmasını isteyen Bakan Türk "Laik Cumhuriyete yakışmıyor" uyarısına "Laiklik Cumhuriyetle ne alakası var" cevabını almıştı.

Haberin Devamı

'DEVLETE MEYDAN OKUNACAK YER DEĞİL'

Meclis'i yöneten geçici Başkan Septioğlu'nun Kavakçı'yı çıkarmaması üzerine, kürsüye çıkarak usül konuşması yapan Başbakan Ecevit "Türkiye'de özel yaşamda kadınların giyim-kuşamına başörtüsüne kimse karışmıyor. Ancak burası özel yaşam alanı değildir. Devletin gelenek ve kurallarına burada görev yapanlar uymak zorundadır. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz" demişti.

YEMİN EDEMEDEN AYRILDI

Urdından bazı milletvekilleri Kavakçı'nın yanına giderek dışarı çıkmasını istemişti. Ancak Kavakçı'yı salona beraberinde getiren ve yanına oturtan FP İstanbul milletvekili Nazlı Ilıcak, "Hayır çıkmayacak. Oturacak. Yemin de edecek" diyerek bu isteğe sert tepki göstermişti. DSP'lilerin de kürsü etrafında toplanarak alkışla "Dışarı" diye tempo tutmaya başlamasının ardından Kavakçı yemin etmeden Genel Kurul salonundan ayrılmıştı.

AMERİKAN VATANDAŞI ÇIKMIŞTI

Kavakçı o gün yemin edemedi ancak resmen "seçilmiş milletvekili" statüsü de devam etti. Ancak bu arada, Kavakçı'nın 5 Mart 1999 tarihinde yemin ederek ABD vatandaşı olduğu, vatandaşlık konusundaki bu yeni durumunu da resmen Türkiye Cumhuriyeti'ne bildirmediği ortaya çıktı. Bunun üzerine Ağustos 1999'da dönemin DGM cumhuriyet başsavcısı Nuh Mete Yüksel, Kavakçı'nın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeyi TBMM Adalet bakanlığına gönderdi. Fezleke sonucunda Kavakçı'nın dokunulmazlığı kaldırıldı ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Böylece milletvekilliği de resmen düştü.

Haberin Devamı