Ekonomi İlk Türk uçağı hangardan çıkıyor

İlk Türk uçağı hangardan çıkıyor

Paylaş
İlk Türk uçağı hangardan çıkıyor

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, insansız hava aracı Anka'nın deneme uçuşlarını yaptığını, projeleri yurtiçinde yapılan ilk Türk uçağının da hangardan çıkmak üzere olduğunu söyledi

Ege Serbest Bölgesi'nde düzenlenen 2. Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı'nın ikinci gün oturumlarına katılan Gönül, ilk Türk uçağının dizaynının tamamen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapıldığını ve uçağın da ilk Türk şehit pilotlarından Vecihi Hürkuş'un ismini taşıyacağını kaydetti.

Haberin Devamı

"Uçak hangardan çıkmak üzere. Bu bir eğitim uçağı, ama önemli olan, bu teknolojinin Türkiye'ye kazandırılmış olması. Değişik yerlerde de kullanılması mümkün." diyen Gönül, milli tank projesinde de Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile bu konuda açılan ihaleyi kazanan Otokar firmasının ortak çalıştığını, bütün çabanın yeni tip ve nesil milli bir tank ortaya çıkarılmasına dönük olduğunu etti.

Bakan, bu projede de prototip yapılması safhasında olunduğunu dile getirdi. Türk savunma sanayiinin son yıllardaki gelişimine dikkati çeken Bakan Gönül'ün verdiği bilgilere göre, geçen yılın sonunda, toplam 12 milyar doların üzerinde offset taahhüdü alınarak bunun 4,5 milyar dolarlık kısmı gerçekleşti. 10 yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık offset taahhüdünden faydalanılacak. Savunma sanayii cirosu 2,3 milyar dolara, ihracat 800 milyon dolara, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanma oranı yüzde 45'e ulaştı.

Haberin Devamı

Bunun 2011'de yüzde 50'ye ulaşacağını aktaran Gönül, hazır araç ve silah ithalatının yüzde 10'a düştüğünü kaydetti. Şu anda uçak sanayiinde yalnızca dışarıdan gönderilen F16 montajı değil, Awacs uçağının tamamı yapılıyor. Yeni F16 plusların üretimi ve motoru TEİ'de (Tusaş Motor Sanayii AŞ) yapılacak. TUSAŞ ve Aselsan birleşerek helikopterlerin ve uçakların kullandığı bilgisayarları yapıyor.

Türkiye'nin, dahil olduğu F-35 Müşterek Saldırı Uçağı projesi kapsamında üretimini yapacağı parçaların önemli bölümü Ege Serbest Bölgesi'nde kurulacak tesislerden karşılanacak. Uçağın motor parçaları için Kale Grubu ile Pratt&Whitney ortaklığı, 2012 başında üretime başlayacak. Hollandalı Foker Elmo şirketi F-35 için özel tasarımlı kablo üretecek. F-35 Projesi için yapılacak yatırımlarda orta vadede bine yakın kişinin istihdam edilebileceği belirtiliyor.