Ekonomi IMF 2015 küresel büyüme tahminini düşürdü

IMF 2015 küresel büyüme tahminini düşürdü

Paylaş
IMF 2015 küresel büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2015 yılı küresel ekonomik büyüme tahminini, petrol fiyatlarındaki düşüşe karşın, yüzde 0.3 aşağıya çekerek yüzde 3.5 düzeyine indirdi

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm raporu güncellemesinde, "Küresel büyümeye net pozitif katkısı olan petrol fiyatlarındaki keskin düşüşe karşın, tüm bölgelerdeki zayıflıkların etkisiyle, dünya eknomik görünümü hâlâ bastılımış durumda" denildi.

Haberin Devamı

"Petrol fiyatlarındaki düşüş, küresel büyümedeki riskleri biraz dengeledi" denilen raporda, 2014 yılında yüzde 3.3 büyüdüğü tahmin edilen küresel ekonominin, 2015-2016'de ılımlı bir artışla, 2015 yılında yüzde 3.5 ve 2016 yılında da yüzde 3.7 büyüyeceği öngörüldü ve her iki yılda da yüzde 0.3'lük aşağı yönlü güncelleme yapıldığı belirtildi.

Önceki raporun açıklandığı Ekim ayından bu yana, farklı ülkeleri farklı şekilde etkileyen son gelişmelerin küresel ekonomiyi farklı şekil verdiğine işaret edilen IMF raporunda, "Düşen petrol fiyatları ile euro ve yendeki değer kayıpları gibi büyümeyi deztekleyen yeni faktörler, krizin devam eden olumsuz mirası ve birçok ülkedeki düşük büyüme potansiyelleri gibi inatçı negatif etkiler nedeniyle daha çok dengeleyici olabildiler" değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

IMF Ekonomi Danışmanı ve Araştırma Direktörü Olivier Blanchard, rapor güncellemesine ilişkin değerlendirmesinde, "Çapraz akıntılar, ülkeler bazında, ortaya karmaşık bir resim koyuyorlar" dedi ve ekledi: "Bu, petrol ithalatçısı ülkeler için iyi haber, ihracatçıları için kötü haber demektir. Emtia ithalatçıları için iyi haber, ihracatçıları için kötü haber demektir. Krizin yaralarını sarmaya çalışan ülkeler için mücadelenin devamı, diğerleri için böyle değil demektir.

Euro ve yene daha çok bağlı olan ülkeler için iyi haber, dolara bağlı olan ülkeler için ise kötü haber demektir."

DHA