Eğitim - Kariyer İmkanı az okullar için yol haritası: Okul profili değerlendirme

İmkanı az okullar için yol haritası: Okul profili değerlendirme

Paylaş
İmkanı az okullar için yol haritası: Okul profili değerlendirme

Bu ay pilot uygulaması başlayacak olan ‘Okul Profili Değerlendirme’ projesi ile hangi okula ne tür destekler sağlanacağı tespit edilecek. Proje, özellikle imkanı daha az olan okulların iyileştirilmesi için yol haritası niteliği taşıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, her ay somut bir proje açıklayacaklarını söylemişti. Şubat ayında açıklanacak projelerden biri de ‘Okul Profili Değerlendirme’ olacak. Bakan Selçuk, Türkiye Özel Okullar Birliği tarafından Antalya’da yapılan 18. Geleneksel Eğitim Sempozyumu’nda bu ay Okul Profili projesinin pilot uygulamasının başlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye ortak modeli

Her okulun ihtiyacının takip edilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunda hem mali hem de idari tedbirleri aldıklarını kaydeden Selçuk, “Bu süreç içinde okullarımızın hangisinde ne tür ihtiyaç olduğunu izleme ve değerlendirmesi konusunda bir Türkiye ortak modeli ortaya çıktı. Bunun pilot çalışmaları Şubat ayında başlıyor. Ve önümüzdeki öğretim yılında okullarımızın takibiyle ilgili veriye dayalı yönetim sistemine geçiyoruz” dedi. Selçuk, bu model hayata geçtiğinde okulların, özellikle de imkânı daha az olan okulların iyileştirilmesi için yol haritasına sahip olacaklarını vurguladı.

Okullar için veri kaynağı

2023 Eğitim Vizyonu’nda da yer alan Okul Profili Değerlendirme, okulları 25 parametrede belirleyecek. Milli Eğitim Bakanlığı, bu modelle okullar arasındaki farkın azalmasını hedefliyor. Bakan Selçuk, bir açıklamasında velilerin okullar için “Aslında birbirine yakın imkânları var” demelerini istediklerini ifade etmişti. Okul Profili modelinde çocukların öğrenmesiyle ilgili tüm aktörler ve (Sivil toplum kuruluşları ve eğitim sendikaları gibi) kuruluşlar okul iyileştirme çalışmalarında yer alacak. Okul Profili Değerlendirme verileri izlenerek, hangi okula ne tür destekler sağlanacağını tespit etmek için karar destek mekanizması oluşturulacak.

Haberin Devamı

'ADİL BİR SİSTEM OLACAK'

Okullar arasındaki kalite farkının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak çalışma yürüttüklerini söyleyen Selçuk, “Okullarda öğrenci başına düşen ödemeyi hesaplayarak, okullar arasındaki harcama farklarını ortadan kaldıracağız. Adil bir sistemin kurulmasını sağlayacağız. Eşitliğe dayalı bir metodolojiden adalete dayalı bir metodolojiye kayma söz konusu. Daha adil bir sisteme yönelik çalışmanın pilotlarını bitirdik. Önümüzdeki öğretim yılında bu, fiilen devreye girecek. Ekonomik olarak arka planını da halletmiş durumdayız" dedi.