Sağlık İmmüno onkolojiyle kemoterapiye elveda!

İmmüno onkolojiyle kemoterapiye elveda!

Paylaş
İmmüno onkolojiyle kemoterapiye elveda!

Kansere karşı kişinin kendi savunma hücrelerini kullanarak mücadele etmesi olarak tanımlanan immüno onkoloji sayesinde kanserle savaş kolaylaşacak. Kanserle kemoterapi değil, bağışıklık sistemi savaşacak

SENİM TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

Türkiye'nin alanında en köklü kongresi olan “21. Ulusal Kanser Kongresi” Türk Tıbbi Onkoloji, Türk Pediatrik Onkoloji Grubu ve Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin ev sahipliğinde Antalya'da gerçekleşti. Türkiye'nin dünyanın dört bir yanından konusunda uzman bilim adamlarının katıldığı kongrede, kanser alanında yaşanan son gelişmeler konuşuldu.

Kongre kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısına Prof. Dr. Pınar Saip (Kongre Başkanı), Prof. Dr. Gökhan Demir (Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı), Prof. Dr. Serdar Özkök (Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı), Prof. Dr. Sedat Koca (Kongre Eş Başkanı), Prof. Dr. Mehmet Kantar (Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği 2. Başkanı) ve Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam (Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı) konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

EĞER ÖNÜNE GEÇİLMEZSE 13 MİLYON KİŞİ ÖLECEK

Kongre Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Kanser tüm dünyada önemli bir sorun ve birinci sırada ölüm nedeni. Yılda 8 milyon kişi kanserden ölüyor, bu rakam bir çözüm bulunamazsa 2023 yılında 13 milyonu bulacak. Kanserli olarak yaşayanları da hesaba kattığımızda sorunun boyutlarının ne kadar büyük olduğu anlaşılıyor" dedi.

KİMYASAL YERİNE BİYOBENZER İLAÇLAR

Toplantıda konuşan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, biyoteknolojik ilaçların versiyonu olan biyobenzer ilaçlar konusunda bilgi verdi. "Kimyasal yerine hücre kültüründen ilaç üretiyorsanız bunlar biyoteknolojik ilaçtır" diyen Demir, "Biyolojik yöntemlerle, organizmalardan ve canlı sistemlerden üretilen biyobenzer ilaçlar sayesinde klasik kimyasal ilaçların kullanımı dışında farklı bir dönem başlayacak" açıklamasında bulundu.

Demir, "Şu anda sadece ABD ilaç pazarında 200 civarında biyoteknolojik ürün bulunuyor, 300 civarında ürün de klinik test aşamasında. 2010 yılında dünyada ilk kez ruhsat alan ilaçların yüzde 50’si, biyoteknoloji ürün. Ülkemizde henüz biyoteknolojik ilaç üretilmiyor ve biyoteknolojik ilaç üretmeye yönelik onaylı bir tesis de yok" dedi.

Haberin Devamı

İMMÜNO ONKOLOJİYLE KEMOTERAPİYE ELVEDA

İmmüno onkoloji, kansere karşı kişinin kendi savunma hücrelerini kullanarak mücadele etmesi olarak tanımlanıyor. Her gün vücudumuzda 1 milyon kanser hücresi oluşuyor ve savunma hücreleri bunları bularak yok ediyor. Ancak savunma sistemi her zaman başarılı olamıyor ve gözden kaçırdığı hücreler de kansere yol açıyor.

Bu konuda bilgi veren Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir "Son birkaç yılda 'Nasıl oluyor da tümör bağışıklığı kandırıyor?' üzerinde duruluyor. Bunun için de bir formül geliştirildi ve vücutta birtakım moleküllerin var olduğu kanıtlandı. Onları bloke ettiğinizde bağışıklık, tümörlü hücrelere saldırmaya başlıyor. Malign melanom ve küçük hücreli akciğer kanserlerinde bu yöntemle başarı sağlandı. İmmüno onkoloji alanında kullanılan ilaçlarla kanserde kemoterapiyi unutacağımız bir sürece giriyoruz" dedi.

EGZERSİZ KANSERİN DÜŞMANI

Kadınlarda görülen meme, kolon, rektum, yumurtalık ve pankreas kanseriyle obezite arasında önemli bağın olduğunu söyleyen Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, "Haftada 1-3 saat arasında egzersiz yapan kadınların meme kanseri riski yüzde 30, 4 saatten fazla egzersiz yapanlarda yüzde 55 oranında azalıyor" dedi.

Haberin Devamı

Kanser hastalarının da egzersiz yapması tedavi sürecini olumlu yönde etkiliyor. Sağlam, "Basit egzersizler, kanser hastalarında yorgunluğun ve halsizliğin önüne geçiyor, depresyondan koruyor. Bu sayede radyoterapinin olu açıklamasında bulundu.