Eğitim - Kariyer İngilizce öğrenmede yetersiz kaldık

İngilizce öğrenmede yetersiz kaldık

Paylaş
İngilizce öğrenmede yetersiz kaldık

Araştırmalar, İngilizce öğrenmede Türkiye’nin ne kadar yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor. İngilizce Yeterlilik Endeksi’ne göre Türkiye, 80ülke arasında 62’inci sırada yer aldı

Uluslararası dil eğitim şirketi EF tarafından hazırlanan İngilizce Yeterlilik Endeksi, Türkiye’nin İngilizce öğrenmede yetersiz olduğunu gösteriyor. Yaşar Üniversitesi de konuyu bir çalıştayda ele aldı. Çalıştayda özellikle İngilizce öğrenimi ile tavsiyeler dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Öğrenme potansiyeli geliştirilmeli’

Yaşar Üniversitesi Yenilikçi Öğretme ve Öğrenme Birimi Koordinatörü Dr. Çağrı Özköse Bıyık toplumdaki genel kanının aksine doğuştan gelen bir dil yeteneğinin bulunmadığını söyledi. Her insanda dil öğrenme potansiyelinin var olduğunu belirten Çağrı Özköse Bıyık, bu potansiyelin ise dil öğrenen kişinin öğrenmeyi hedeflediği dili hayatının ne kadar büyük bir parçası haline getirmeye çalıştığı ile alakalı olduğunu anlattı. Dr. Özköse Bıyık İngilizce öğrenme potansiyelinin geliştirilmeasi için şu tavsiyelerde bulundu: “İnternette TED videoları izlemekten tutun çoklu sanal oyunlar oynamaya, İngilizce haber uygulamaları takip etmekten, ilgi alanınla ilgili araştırmaları İngilizce yapmaya, paparazzi dergileri okumaktan blog tutmaya kadar İngilizce ile teması mümkün olduğunca otantik yani doğal ortamlarda sağlayan her şey bu potansiyelin geliştirilmesine katkı sağlar.”

Haberin Devamı

‘İngilizce yaşamın bir parçası olsun’

Yabancı dilin yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Sultan Başaran, “Yabancı bir filmi veya diziyi İngilizce alt yazıyla sonra zamanla alt yazısız olarak izlemeye çalışın, telefonlarınızın ve bilgisayarlarınızın dilini İngilizce’ye çevirin” dedi.

10 temel adım

Sultan Başaran, İngilizce öğrenmenin 10 temel adımını anlattı.

1- İngilizce öğrenimini bir matematik ya da fen bilimleri dersi gibi düşünmeyin.

2- Öğrenmek için kesin karar verin.

3- Program yapın.

4- Düzenli öğrenmeyin.

5- Ezber yapmayın.

6- Cesur olun, gerekirse yanlış yapın.

7- Sesli tekrarlar yapın.

8- Yabancı arkadaşlar edinin.

9- Günlük tutun.

10- Alt yazısız filmler izleyin.