Ekonomi İngiltere'den çarpıcı rapor! Türk futbol ekonomisi 2 milyar 430 milyon TL!

İngiltere'den çarpıcı rapor! Türk futbol ekonomisi 2 milyar 430 milyon TL!

Paylaş
İngiltere'den çarpıcı rapor! Türk futbol ekonomisi 2 milyar 430 milyon TL!

Merkezi İngiltere'de bulunan Deloitte Sports Business Group'un raporuna göre, Türk Futbol ekonomisinin son 5 yılda 6.1 kat büyüyerek, gelirini 2 milyar 430 bin liraya yükselttiği açıklandı.

EMRE DİNER/POSTA.COM.TR

Dünyanın en büyük spor endüstrisi merkezi olarak kabul edilen ve İngiltere'nin Manchester kentinde faaliyet gösteren Deloitte Sports Business Group, 2016-2017 yılı "World of football's economiy" raporunu yayımladı. Bir çok Avrupa ülkesinin yer aldığı raporda Türkiye'nin son yıllardaki gelir karnesi de yer aldı. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de futbol ekonomisi son 5 yılda 6.1 kat büyüyerek gelirlerini yaklaşık 2 milyar 430 liraya yükselttiği kaydedildi.

DEV KULÜPLERİN YILLIK CÜROSU 245 MİLYON EURO!


Araştırmada, dünya ölçüsündeki dev kulüplerin yıllık cirolarının 245 milyon Euro düzeyinde olduğu ifade edilirken, 200 Milyon Euro'dan 245 milyon Euro düzeyine yükselen futbol sektörünün Türkiye'de futbol pastasının büyüklüğünün yaklaşık 1 Milyar Euro seviyesinin altında olduğu dikkat çekti. Rapora göre, söz konusu Avrupa futbol pastasının yaklaşık %7'sini oluşturduğu belirtiliyor.



SÜPER LİG, PREMİER LİG'İN 4'TE 1'İ

Araştırmada çıkan sonuca göre, Türkiye Süper Liginin piyasa değeri Avrupa'daki Premier Lig'in değerinin (5,17 Milyar Euro) yaklaşık 4'te1'ine, karşılık geliyor. Raporda, yıldan yıla büyüyen futbol ekonomisinin Türk ekonomisine olan olumlu etkisini gösterdiği gözlemleniyor. Özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 2013-2014 sezonunda yüksek ücretler ödeyerek ünlü yıldızları Türkiye'ye getirmesiyle başlayan akım, diğer Türk kulüplerinin de bu tip yıldızlara yönelmesine neden olarak gösteriliyor.


TRANSFER SIRALAMASINDA TÜRKİYE 8'İNCİ SIRADA

Türkiye, en önemli istatistikte ise sınıfta kaldı. 10 ülkenin transfer gelir-gider farkına bakıldığında Türkiye, 1,71 milyon Euro'luk bir rakamla geçen yıla oranla 8. sırada yer almaya devam etti. Gelir-gider farkında ilk 9 ülkenin 4'ü ekside yer alırken, 5 ülke ise transfer dönemini karlı kapattı. Rapora göre, transfer gelir-gider farkında en fazla kâr elde eden ülkeler Almanya, İspanya, Fransa ve Portekiz oldu.

Haberin Devamı