Dünya İngiltere’nin deniz tabanındaki kabloları risk altında!

İngiltere’nin deniz tabanındaki kabloları risk altında!

Paylaş
İngiltere’nin deniz tabanındaki kabloları risk altında!

İngiltere Silahlı Kuvvetleri hava şefi, denizin altından geçen iletişim kablolarına olası bir Rus saldırısına karşı uyarıda bulundu.

Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Sir Stuart Peach, geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık Hizmetler Enstitüsü’nün yıllık rutin toplantısına katıldı. Whitehall’da konuşma yapan Mareşal Peach, İngiltere’nin deniz altından geçen kablo şebekelerinin olası bir Rus donanma saldırısına karşı savunmasız olduğunu açıkladı. Böyle bir durumda ülkedeki tüm internet sisteminin çökeceğini ve ekonomide “felaket etkisi” yaratacağının altını çizdi. Birkaç saatlik kesinti bile Birleşik Krallık’ta hayatın her alanında büyük kaoslara neden olabilir.

61 yaşındaki Stuart Peach, Irak’ta Operation Southern Watch adıyla yürütülen operasyonlarda etkin rol oynamıştı. Ayrıca Kosova’ya yerel güvenliği sağlamak için giren KFOR kuvvetlerini de komuta etti.
Uzun süre kürsüde kalan Mareşal Peach, “ Modernize Rus donanmasında hem nükleer hem konvansiyonel silahlara sahip denizaltı ve gemiler mevcut. Biz NATO müttefiklerimizle birlikte denizdeki iletişim hatlarını korumaya öncelik haline getirdik. Yeni gemi ve denizaltılara ek olarak Rus deniz kuvvetleri yeteneklerini ve soğuk savaştaki bilgi birikimi ile modernize olmaya devam ediyor. Bu nedenle deniz kuvvetlerimizi müttefiklerimiz ile birlikte geliştirmeye devam etmeliyiz” dedi.

Böyle bir senaryoda Birleşik Krallık dahil birçok ülkenin deniz tabanından geçen iletişim kablolarının imha edildiğini düşünelim. Bu İngiltere için tam bir felaket olur. Ülkede borsalar, ekonomi, ticaret sekteye uğrar. Ulusal güvenlik tehlike altına girer ve sivil karışıklıklara yol açabilir.

Hazırlanan askeri raporda, Rusya‘nın bölgedeki tüm dijital haberleşme araçlarını kolaylıkla devredışı bırakılabileceği 2014 yılındaki Kırım ilhakı örneğiyle açıklandı. Hükûmet, Stratejik Savunma ve Güvenlik toplantısına çağrıldı.