Beden Sağlığı İnme geçirme yaşı düştü

İnme geçirme yaşı düştü

Paylaş
İnme geçirme yaşı düştü

İnme geçirmek artık sadece yaşlılara özgü değil. Yapılan bir araştırma, 40-54 yaş arası kadın ve erkeklerde inme geçirme oranın da giderek arttığını ortaya koydu

İngiltere Felç Derneği’nin inme hastalığı hakkında yaptığı bir araştırma, endişe verici sonuçları da beraberinde getirdi. Yapılan araştırma, çalışma çağında inme geçiren erkek ve kadınların sayısında endişe verici bir artış olduğunu gösterdi. Uzmanlara göre ise artışın ana nedeni sağlıksız yaşam tarzı...

Haberin Devamı

RAKAMLAR KORKUTTU

Dernek, 2014 yılında İngiltere’de inme geçiren kadın ve erkeklerin sayılarını mercek altına aldı. BBC Türkçe’nin haberine göre, 2014 yılında İngiltere'de inme nedeniyle hastaneye kaldırılan 40-54 yaş arası erkek sayısının 6 bin 221 olduğu ve bu rakamın 14 yıl önce 4 bin 260 olduğuna dikkat çekildi. 40-54 yaş arası kadınlarda ise çalışma çağında inme geçirenlerin sayısında daha da artış olduğu vurgulandı.

ARTIK GENÇLERİ DE ETKİLİYOR

İngiltere Felç Derneği'nden Jon Barrick "Bu veriler inmenin artık yaşlılara özgü bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini gösteriyor. Çalışma yaşındaki kişilerde inme sayısında keskin artış var. Bu sadece bireyler için değil, aynı zamanda aileler ile sağlık ve sosyal bakım hizmetleri üzerinde çok büyük bir maliyet anlamına geliyor. Araştırmacılar artık inmenin yaşlılara özgü bir hastalık olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirtiyor” dedi.
Çoğunlukla 65 yaş kişilerde görülen ve kan pıhtıları veya beyin kanamalarının neden olduğu inme kalıcı sakatlığa yol açabiliyor.

Haberin Devamı

İNME NASIL ÖNLENİR?

Tıp dilinde "Serebral infarkt" olarak da bilinene inme, ani başlayan ve 24 saatten daha uzun süreli beyinde hasara veya ölüme yol açan, ana kaynağı genelde damar içi bozukluklar olan klinik sendrom olarak tanımlanıyor. Beyin tıkanıklığına bağlı inme ise 40 yaş altında nadir ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor. İnmelerin yüzde 70'inin sebebi, beyin dışından gelen emboli. Beyine giden embolilerin ana kaynaklarından biri de, kardiyak trombüsler ve ameliyatlardan sonra yeterli kan sulandırmasının yapılamaması. Hipertansiyon hastaları da inme geçirme riskiyle karşı karşıya. Birçok hastalığın ana nedenlerinden olan obezite ve hareketsiz yaşam, inmenin de en önemli nedenleri arasında yer alıyor.