Dünya İnsan Hakları örgütünden Berkin açıklaması

İnsan Hakları örgütünden Berkin açıklaması

Paylaş
İnsan Hakları örgütünden Berkin açıklaması

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Berkin Elvan'ı kimin vurduğunun acilen tespit edilmesi çağrısında bulundu

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, İnsan Hakları İzleme Örgütü internet sitesinde ’Berkin için adalet’ başlıklı yazısında Berkin Elvan’ı gaz fişeği ile vuran polislerin ve görev sorumlulukları açısından üst düzey polis memurların tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Webb, Gezi Protestoları sırasında İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün polislerin kullandığı gaz fişekleri ve göz yaşartıcı bombalarla yaralanan göstericileri belgelediklerini belirterek Avrupa Mahkemesi’nin polisin yaptığı bu hareketi uluslararası yasal standartlara ihlal ettiğini hükmettiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

"BERKİN POLİS ŞİDDETİNİN SEMBOLÜ OLDU"

Aradan geçen 10 ay içinde Berkin Elvan gibi çok sayıda kişinin ciddi biçimde yaralanmasına neden olan polisler hakkında hiçbir etkili araştırmanın yapılmadığını öne süren Webb, şöyle dvam etti:

"Berkin’i gaz fişeğiyle vuran polis memurlarının acilen tespit edilmesi ve üst düzey polis memurlarının olayın bütünlüğü içinde görev sorumlulukları açısından incelenmesi gerekir. Türkiye’de göstericilere karşı polis şiddeti yaygın bir problem; cezadan muaf olma kültürü çok sağlam. Komadan hiç uyanmayan Berkin, Türkiye’deki polis şiddetinin kaydının ve hesap verme eksikliğinin bir sembolü oldu. Berkin ve ailesi adaleti hak ediyor."

DHA